EULEX: Ni na koji način nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operacije KP u Banjskoj

Reagovao EULEX.
Image
Foto: N1

„Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra“, time je ova misija stavila tačku na suprotne navode koje je u vanrednom obraćanju izneo Petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM, saopštio je da je EULEX navodno „odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba“.

„I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila EULEX-u da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta“, povišenim tonom je danas govorio Petković.

Na novinarska pitanja EULEX je ubrzo odgovorio.

„Nakon napada izvršenog na Kosovsku policiju i naknadne intervencije kosovske policije, mobilne patrole Euleks-ove policijske jedinice/rezervne policijske jedinice, i drugi članovi osoblja EULEX-a bili su u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom i stigle su u okolinu manastira Banjska na severu Kosova“, odgovorili su u pisanom odgovoru na upite našeg portala.

Podsetili su i na to da ova misija nema izvršni mandat da vodi istrage.

„U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, EULEX je pažljivo pratio razvoj bezbednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO“, ponovili su ranije ocene o bliskoj koordinaciji tri bezbednosne adrese na Kosovu.

„Misija je takođe pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi“, dodali.

Petković je danas novinarima podelio kopije pisma koje je Srbija uputila EULEX-u, sa, kako je naznačeno „veoma bitnim zahtevom“.

„Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana“, između ostalog piše u ovom pismu.

U noći između subote i nedelje u zasedi na ulazu u selo Banjska na Severu, ubijen je narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, a još tri policajca ranjeno.

U sukobu koji se rasplamsao između policije i naoružane uniformisane grupe za koju se veruje da su Srbi sa Severa, ubijena su najmanje tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno. Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi 5 miliona evra. Selo je bilo pod opsadom tri dana, a stradala je i imovina manastira Banjska, pre svega kada je naoružana grupa oklopnim vozilom probila zaključanu metalnu kapiju.

Beograd se odriče odgovornosti za umešanost, uz tvrdnju da su se Srbi sa Severa „pobunili jer nisu želeli da trpe Kurtijev teror i naseli su na njegove provokacije“.

Priština nastavlja da iznosi argumente koje predstavlja kao umešanost upravo srpskih vlasti u „teroristički akt“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.