Studenti mitrovičkog Fakulteta umetnosti u poseti Sirinićkoj župi

Studenti Likovnog odseka, nastavnici, saradnici i nenastavno osoblje Fakulteta umetnosti trenutno borave u Sirinićkoj župi u okviru projekta "Stari zanati i savremeno umetničko obrazovanje".
Image
Foto: Igor Miljković

Kako se navodi u saopštenju Fakulteta, studenti su, nakon uspešno završenog letnjeg semestra, položenih ispita i organizovane završne izložbe, stigli u Sirinićku župu sa namerom da provedu pet dana u Štrpcu intenzivno isražujući nasleđe ovog kraja. Radni boravak podrazumeva svakodnevna predavanja, radionice i posete zanatskim radionicama.

Učesnici su juče posetili kovačko bravarsku radionicu Muhameta Eminija Kuje gde im je majstor demonstrirao proces kovanja i kaljenja čelika, a upoznali su se i sa tehnikom iskivanja bakra.

Za danas je predviđeno predavanje o upotrebi drveta u narodnoj umetnosti kroz tehnike duborez i intarzija. O ovoj temi govoriće im samouki umetnik iz Štrpca Zoran Zanko Popović.

Narednih dana učesnici će se upoznati sa narodnim graditeljstvom u Sirinićkoj župi, kao i sa narodnim običajem koji se u Gotovuši obeležava na praznik Lazareva subota. Tada devojčice (Lazarice) obučene u narodnu nošnju šetaju od kuće do kuće i pesmom prizivaju zdravlje, plodnost i napredak u domu domaćina. O izradi narodnih nošnji govoriće Miroslava Milenković iz sela Donja Bitinja.

Poslednjeg dana učesnici će posetiti Prizren i upoznati se sa filigranskom tehnikom.

Tokom boravka u Štrpcu biće dokumentovan praktičan rad zanatlija, a kasnije će video zapisi biti javno objavljeni na video kanalu Fakulteta umetnosti.

“Znanja stečena tokom posete poslužiće kao inspiracija za nova umetnička dela, čija će realizacija biti bazirana na nekoj od savladanih tehnika. Realizovani radovi kao i dokumentarni materijal biće predstavljeni javnosti na izložbama u Štrpcu i Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici”, saopšteno je.

Projekat je započeo 4. a trajaće do 9. jula.

Organizator projekta je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini Zvečan – Kosovska Mitrovica, a Ministarstvo kulture Republike Srbije sufinansiralo je realizaciju projekta. Nedostajuće troškove boravka obezbedili su Fakultet, ali i studenti iz Štrpca koji su domaćini svojim kolegama iz drugih gradova. Partner na projektu je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u čijim će prostorijama biti predstavljen projekat beogradskoj publici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.