Fond PIO: Od 1. januara penzije više za 14,8 odsto

Penzije, počevši od januarske biće uvećane za 14,8 odsto, saopšteno je iz Fonda PIO.
Image
Foto: Shutterstock

Počev od penzije za januar 2024. godine, svim korisnicima penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primanja će biti uvećana za 14,8 odsto, navedeno je na sajtu Fonda PIO.

Korisnicima će ovako usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada biti isplaćeni u februaru 2024. godine.

Nakon usklađivanja, prosečna penzija za januar 2024. godine, kako se navodi, iznosiće oko 45.775 dinara, objavio je Republički fond PIO.

Kako je objavljeno, uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koju je Vlada Republike Srbije donela na sednici od 7. decembra, propisano je da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne prelazi iznos od 51.618,14 dinara.

U navedenom periodu novčani iznos će se isplaćivati, kao i do sada, mesečno uz penziju.

Nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje, kao i uvek, obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja, navedeno je na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.