Gračanica: Za Srbe se vreme deli na pre i posle rata

Pomenom stradalima i polaganjem cveća ispred krsta u dvorištu Doma kulture u Gračanici je obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.
Image
Foto: Kim

Veliki broj građana, ali i lokalnih i predstavnika institucija Vlade Srbije, prisustvovao je parastosu koji su služili sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Saša Mitrović i gračanički sveštenik Jovan Cvetković.

Mitrović: Metu i cilj nisu birali

Malinka Mitrović iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navela je da 17. i 24. mart predstavljaju dva najtragićnija datuma moderne srpske istorije.

„Zato danas ovde svedočimo 25 godina bola, tuge i stradanja. Za bezdušne trgovce smrću bili smo dobra prilika za bogaćenje, postali smo cifre i kolateralna šteta. Gle čuda, oni ‘milosrdni anđeo’, a mi kolateralna šteta. I sam je Bog plakao te prve noći kada je zlokobna sirena objavila da naše nebo više nije slobodno. Nije slobodno, okupiralo ih je 1.100 borbenih aviona, izveli su za 78 dana blizu 20 hiljada borbenih letova, isporučili su 20 hiljada tona razornog eksploziva, 36 hiljada tona kasetnih bombi. Metu i cilj nisu birali, gađali su decu, žene, starce, obolele, trudnice“, rekla je ona.

Mitrovićeva je podsetila da je među prvim ciljevima bila Priština i aerodrom Slatina.

„Taj aerodrom je bio meta gađanja čitavih 78 dana i noći. Hronološki gledano, smenjivale su se žrtve i ruševine. Krvavi pir NATO agresora koji su, eto, kao što znate, bez odluke Saveta bezbednosti počeli tu agresiju na jednu suverenu i malu državu i tako prekršili sve principe međunarodnog prava i povelje UN. Krvava zemlja Srbija je oplakivala smoje žrtve, a bilo ih je ukupno tri i po hiljade, od toga dve i po hiljade civila. Među njima je bilo 89 mališana“, dodala je.

Kostić: NATO bombardovanje – prekretnica u srpskoj istoriji

Samim početkom bombardovanja umrlo je međunarodno pravo, pravda i vera u istinu, navela je direktorka Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

„Tada se 19 najjačih obrušilo silovito i strahovito na jedan mali narod, a gotovo ceo svet je ćutao. Malo je bilo čak i onih koji su nas verbalno podržavali i nikada u istoriji svoga postojanja nismo bili tako sami kao te 1999. godine. Te strašne, gvozdene ptice ispuštale su tone tereta, radioaktivnih i kasetnih bombi, svega što smo prvi put čuli. Nikada, ali nikada, ne možemo to zaboraviti. Pitali smo se tada i dalje nam nije jasno, otkuda im toliko mržnje, zbog čega„, upitala je ona.

Kostićeva je dodala da se srpskom narodu vreme deli na pre i posle rata.

„NATO agresija je započela nešto pre 20.00 časova. Neverovatnim apetitom 19 zemalja te jake Evrope kojima se pridružila još jača Amerika bombarduje našu zemlju, a sve je bio jedan inženjering laži. Sada ta otelotvorenja užasa, dok je sveta i veka, na sebi će nositi krv i suze nas i naše dece“, istakla je ona.

Direktorka Biblioteke u Gračanici je istakla da „još uvek plaćamo životima tu agresiju“.

„Karcinom i druge bolesti izazvane radijacijom, stresom i zagađenjem kose nas kao mladu mlečiku. Za nas pravda i pravo ipak ostaju dva suprotstavljena termina. Čuvamo naš identitet, čuvamo tu svoju posebnost. Možda smo zbog toga bili tolika meta, što nismo zaboravili ko smo, šta smo. Ovo je samo jedan u nizu skupova, kada slavimo pomen heroja. Pomen tim žrtvama nije samo bolno sećanje, već i podsećanje da zaveštanje i izdaja nama nikada nije bila opcija, niti izbor“, dodala je ona.

Popović: Niste nas zatrli

Majda Popović iz Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije istakla je da o „zlu NATO-a“ svedočimo i nakon 25 godina.

„Zli su paklenim oružjima počeli da kopaju naša sveta polja, da skrnave naša groblja, ruše naše kuće, svetinje, škole, bolnice, pijace, mostove. Sve ste nam razorili, ali naš duh, ljubav prema slobodi nam niste ugasili, niste nas zatrli“, istakla je ona.

Na početak bombardovanja okupljene su podsetile i sirene i zvuci bombi i pucnjava koji su se čuli sa razglasa. Učenice niže Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu izvele su srpsku himnu „Bože pravde“, a Helena Popović iz Gračanice je kazivala stihove pesme „Punoletstvo smrti“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.