Gradonačelnik Zvečana: Nismo za ostavku, već za sastanak sa premijerom i ministrom; Krasnići neobavešten

Dan nakon što je Srpska lista odlučila da posluša Vučića, odnosno da učestvuje na izborima na Severu Kosova, ali uz pozive trenutnim gradonačelnicima da daju ostavku, jedan od njih, poručuje da to ...
Image
Foto: Klan

Dan nakon što je Srpska lista odlučila da posluša Vučića, odnosno da učestvuje na izborima na Severu Kosova, ali uz pozive trenutnim gradonačelnicima da daju ostavku, jedan od njih, poručuje da to nije opcija, već traži sastanak sa kosovskim premijerom i ministrom administracije lokalne samouprave.

Gradonačelnik opštine Zvečan, Iljir Peci, rekao je za Klan Kosova da ne vidi kao opciju podnošenje ostavke na funkciju koju obavlja, kako bi se otvorio put za održavanje izbora.

On, sa druge strane, tvrdi da je neophodno da se održi zajednički sastanak gradonačelnika opština na Severu Kosova sa ministrom administracije lokalne samouprave, Eljbertom Krasnićijem i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Želi da na ovom sastanku odluče „šta je najbolje za Kosovo“.

„Za sada uopšte nismo spremni da damo ostavke, ne vidimo to na putu. Još nismo odredili datum sastanka, ali smo obavili razgovor“, rekao je Peci, prenosi Klan Kosova.

Isti medij, sa druge strane, piše da kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Aljbert Krasnići, nije obavešten o zahtevu gradonačelnika da se sastanu sa njim i Kurtijem.

„Sada čujem od vas za ovaj zahtev. Još uvek nisam obavešten o ovom zahtevu. Sastali smo se pre nekoliko dana, ali nismo imali takav zahtev“, rekao je Krasnići, prenosi Klankosova.tv.

Podsetimo, Srpska lista održala je juče konferenciju za „odabrane“ medije, na kojoj je saopštila da će poslušati prethodnog dana iznetu molbu predsednika Srbije, odnosno da su spremni da učestvuju na izborima na Severu Kosova.

„Tražimo od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije“, naveo je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, ocenjujući da je sada „lopta u dvorištu Prištine“.

Međutim, izostalo je obrazloženje, kako je to sada „lopta u dvorištu Prištine“, a s obzirom na to da je kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave izradilo administrativno uputstvo kojim se nalaže da je za održavanje novih izbora neophodno da građani na Severu pokrenu peticiju za smenu trenutnih gradonačelnika.

Ipak, iz Srpske liste su poručili da je potrebno da „lažni, nelegalni i nelegitimni gradonačelnici i odbornici koji već mesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu“.

Takođe je izostalo objašnjenje, zašto se ova stranka sada odlučila da izađe na izbore, a s obzirom na to da je, nakon što su Srbi napustili kosovske institucije pre skoro godinu dana zbog, tada gorućeg, pitanja tablica, za povratak u iste izlistali više zahteva, među kojima su kao ključni bili – povlačenje specijalnih jedinica sa Severa i formiranje ZSO-a, koji nisu ispunjeni.

U međuvremenu su iz kosovske vlade saopštili za Radio Slobodna Evropa da podržavaju održavanje novih izbora „na osnovu zakonskog okvira koji je obezbedila“.

„Stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na Severu mogu da se održe samo na osnovu nekakvog administrativnog uputstva, pokazuje da Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Ujedno tvrdi i da je Kurti „lično naredio svojim lažnim gradonačelnicima da ne smeju da podnesu ostavke“.

Za to vreme šef delegacije EU u Srbiji pozdravlja odluku Srpske liste o izborima na Kosovu.

„Videli smo da je Srpska lista odlučila da izađe na lokalne izbore što je još jedan pozitivan korak i moramo nastaviti u ovom smeru“, ka političkom rešenju, izjavio je Emanuel Žofre.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.