Hadži Šalja prebačen u Hag

Danas prebačen
Image
Foto: N1/Zana Cimili

Jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hadži Šalja (Haxhi Shala), prebačen je u utorak 12. decembra u Hag, gde se nalazi sedište Specijalizovanih veća Kosova, potvrdio je za Radio slobodnu Evropu (RSE) njegov advokat Dževdet Smakići (Xhevdet Smakiqi).

Šalja, koji je bio i poslanik u kosovskoj skupštini, ispitan je 11. decembra od strane Specijalizovanih veća u prostorijama misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) u Kosovu Polju.

Prema rečima advokata, Šalja se tereti za ometanje sprovođenja pravde.

Prethodno je početkom novembra po nalogu Specijalizovanog tužilaštva za ometanje sprovođenja pravde uhapšen i bivši gradonačelnika Mališeva, Isni Kiljaj (Isni Kilaj).

Takođe, tokom oktobra su uhapšeni i prebačeni u Hag Sabit Januzi i Ismet Bahtjari, koje Specijalizovano tužilaštvo tereti da „za zastrašivanje svedoka i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju dužnosti“.

Specijalizovana veća Kosova ili Specijalni sud sa sedištem u Hagu, istražuje navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Pred ovim sudom je trenutno u toku suđenje bivšim pripadnicima OVK, bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, bivšim predsednicima parlamenta Jakupu Krasnićiju (Jakup Krasniqi) i Kadriju Veseljiju (Kadri Veseli), kao i bivšim članovima Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova Redžepu Seljimiju (Rexhep Selimi). Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Svi su negirali krivicu.

Odvojeno, u drugom sudskom procesu, sudi se bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji (Pjetër Shala). Optužen je da je vodio improvizovani zatvor u kom je nekoliko osoba navodno maltretirano, a jedna od njih ubijena. Sam Šalja je rekao da su optužbe protiv njega izmišljene.

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Saljih Mustafa osuđen je decembra prošle godine na 26 godina zatvora zbog protivpravnog ubistva, proizvoljnog zatvaranja i mučenja. To je bila prva presuda Specijalnog suda za ratne zločine.

Ranije su osuđeni Hisni Gucati (Hysni Gucati) i Nasim Haradinaj za ometanje sprovođenja pravde, ali je Gucati u međuvremenu pušten pod određenim uslovima.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.