Hisni Gucati pušten na uslovnu slobodu

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu odlučila su da izmene kaznu predsedniku Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i odobre njegovo puštanje na slobodu.
Image
Foto: Piroschka van de Wouw/ANP/AFP

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova je ocenila da su krivična dela za koja Gucati osuđen neosporno teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na potencijalne svedoke, ali da postoji niz faktora koji govore u prilog izmeni kazne.

Zaključila da je je Gucati tokom boravka u pritvoru imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se njegovo držanje vremenom promenilo.

Trendafilova je istakla da je Gucati izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka.

Naglasila je čvrstu rešenost Gucatija da se ubuduće uzdrži od svega što bi se moglo smatrati krivičnim delima protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu.

Trendafilova je istakla da će odluka biti povučena ukoliko se Gucati ne bude pridržavao bilo kojeg od uslova izloženih u odluci.

Gucati se nalazi se Hagu od septembra 2020. godine. On je 18. maja 2022. proglašen krivim za ometanje sprovođenja pravde i osuđen na četiri i po godine zatvora, računajući vreme provedeno u pritvoru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.