Hovenijer: Ponosni smo na našu podršku narodu Kosova

Dan nezavisnosti SAD-a, 248. po redu, proslavljen je sinoć u Američkoj ambasadi u Prištini, a američki ambasador Džefri Hovenijer istakao je da su Amerikanci ponosni na podršku „narodu Kosova“.
Image
Foto: Američka ambasada u Prištini

On je u svom govoru na proslavi podsetio da se pre 248 godina, 4. jula 1776, u Filadelfiji, u Pensilvaniji, odigrao značajan događaj kada su „očevi osnivači“, kako navodi „posvetili svoje živote, svoje bogatstvo i svoju svetu čast principima i vrednostima koje i danas negujemo i kojima se trudimo da živimo“.

„Ponosan sam što je moja zemlja zasnovana na ideji da su „svi muškarci (a ja ću uzeti ambasadorsku prerogativnost da dodam „sve žene“) stvoreni jednaki, da ih je njihov Stvoritelj obdario neotuđivim pravima, da su među njima Život, Sloboda i potraga za Srećom. Ovo su svete reči za Amerikance, ali su i žive ideje na osnovu kojih nastavljamo da delujemo“, rekao je Hovenijer.

U svom izlaganju govorio je i o kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, a i o Martinu Luteru Kingu.

„’Uhvaćeni smo u neizbežnu mrežu uzajamnosti, vezani u jednu odeću sudbine. Šta god utiče na jednog direktno, utiče na sve indirektno’. Ova izjava dr Kinga iz 1963. je relevantna danas kao i kada je napisana, uključujući i ovde na Zapadnom Balkanu, gde različiti narodi moraju da pronađu načine da rade zajedno i imaju međususedske odnose. Sjedinjene Države su ponosne na svoju podršku narodu Kosova već četvrt veka, uspostavljajući mir, obezbeđujući bezbednost i pomažući izgradnju vaše suverene, nezavisne i multietničke nacije“, kazao je.

Naveo je da su neki od ’heroja’ koji su podržavali Kosovo u „najmračnijem vremenu“ bivši predsednik Bil Klinton, nekadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt, kao i bivši senator Robert Dol i istakao da svo troje zaslužuju da u Prištini imaju spomen-biste.

„Danas odajemo priznanje mnogim jubilejima. Slavimo 248 godina Sjedinjenih Država kao demokratske i slobodne države. Prošlog meseca obeležili smo 80 godina od Dana D. Za nekoliko nedelja bićemo domaćini samita u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a. I prošlog meseca, bila mi je čast da vam se pridružim u obeležavanju 25 godina od završetka NATO kampanje i novog početka za narod Kosova. I naravno, zajedno proslavljamo više od 16 godina od kada je Kosovo steklo svoju nezavisnost, i divimo se neverovatnom napretku koji je narod Kosova napravio u tom kratkom vremenskom periodu. I želim da potvrdim da su Sjedinjene Države bile, jesu i biće sa narodom Kosova dok budete napredovali i ostvarivali ovu viziju suverene, demokratske i multietničke države“, zaključio je Hovenijer čestitajući Dan nezavisnosti SAD-a.

Prijemu su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Glauk Konjufca, kosovski zvaničnici, članovi diplomatskog kora, međunarodni predstavnici,…


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.