Hristina Dašić iz Osojana: Odnedavno treniramo folklor, divno je to što ćemo da proširimo našu kulturu

U srcu slikovitog sela Osojane kod Istoka, Hristina Dašić učenica OŠ “Radoš Tošić”, deli priču o svom malom selu, gde priroda i zajednica krase svaki korak.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Uprkos izazovima koje donosi suša reke Kujavče, Hristina gaji ljubav prema svojoj zajednici, želi da unapredi uslove za mlade i sanja o budućnosti gde se selo Osojane oslanja na svoju tradiciju.

Svoju priču o povratničkom selu Osojane za Radio Goraždevac podelila je Hristina Dašić, učenica Osnovne škole „Radoš Tošić“.

„Moje selo je Osojane, opština Istok. Imamo reku Kujavču koja u zadnje vreme nema vode, suši se. Naše selo nema puno naroda, ali uspevamo da se okupljamo negde. Nema ni puno dece, oko sedam, osam, pa se družimo zajedno na terenu. Kada su sunčani dani, šetamo. Radnim danima idemo u školu i tu se nalazimo sa drugim đacima koji su iz obližnjih sela. Vikendom ima više dece jer srednjoškolci, koji su upisali školu u Mitrovici, dolaze“, kazala je Hristina.

Hristina prenosi i svoje utiske o školi u Osojanu, težnjama za unapređenjem obrazovanja i vezama s porodičnim korenima.

„Ja idem u Osnovnu školu ‘Radoš Tošić’. Imamo i gimnaziju ‘Sveti Sava’. Sedmi sam razred i odličan sam đak, planiram da upišem medicinu u Kosovskoj Mitrovici. To mi je blizu, pa bih vikendom dolazila kući“, dodaje Hristina Dašić.

Pričom dalje vodi kroz očaravajuće šetnje kroz prelepe livade i šume Osojana. Upoznaje nas sa lokalnim lepotama, od crkve do omiljenog igrališta, gde se mladi okupljaju i neguju duh zajednice.

„U selu imamo prelepe livade, šume i zaista volimo da šetamo tamo. Imamo crkvu koja je prelepa i pored nje igralište na kom se takođe okupljamo. Nedeljom idemo u crkvu. Zaista, to su neke lepote u selu, nema ih puno, ali je nešto lepo“, kaže Hristina.

Njena želja je da u svom rodnom selu ima mnogo više ljudi.

„Volela bih da u selu ima više ljudi, više mesta gde bi mogli mladi da se okupljaju. Da ima više dece u školama i da se poboljšaju uslovi za školovanje.“

Jedna od njenih želja ja i želja za većom sigurnošću.

„Nikad nije najbezbednije u mestu, ali nije da se toliko plašimo, ipak ima nas Srba dosta i onda nije toliko strašno“, kaže Hristina.

Kako u Goraždevcu, tako i u Osojanu, mladi treniraju folklor.

„Skoro je počeo folklor da se trenira u selu. Dosta mladih se prijavilo i većina nas trenira. Ja mislim da je divno to što ćemo da proširimo našu kulturu.“

Hristina otkriva i svoju viziju budućnosti Osojana.

„Svoju budućnost vidim u ovom selu. I kada bih otišla negde dalje da se školujem opet bih se vratila ovde. Zato što ako sam odrastala ovde bilo bi lepo i da se vratim“, zaključuje Hristina Dašić iz Osojana.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.