Ispitivanjem svedoka nastavljeno ročište u slučaju protiv Dragiše Milenkovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini nastavljeno je ročište u slučaju protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice koga tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Image
Foto: Kim

Predviđeno je saslušanje dva svedoka tužilaštva.

Ispitivanjem svedoka  A. Ð.  u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je ročište u slučaju protiv Dragiše Milenkovića. Svedok je prvo odgovarao na pitanja državnog tužioca Adea Demaja, 20. jula 2023. u Kosovskoj policiji. On je dao izjavu u svojstvu svedoka i oštećenog.

“Optuženog znam od januara 1997. godine, ja sam tada bio u zatvoru dok je optuženi bio čuvar. Od prvog februara 1997. godine do kraja jula 1998. godine sam bio u zatvoru i imao sam mogućnost da upoznam većinu radnika zatvora Prištine”, rekao je svedok.

Ponašanje radnika zatvora loše i grubo

On je bio uhapšen 31. januara 1997. godine kao učesnik OVK, 16. decembra. Iste godine je bio osuđen.

“Ponašanje radnika zatvora Prištine sa direktorom zatvora u to vreme bilo je veoma loše i grubo, a naročito protiv političkih zatvorenika, u to vreme i članova OVK. Optuženi (Dragiša Milenković) kao i drugi, vređali su, maltretirali na neljudski način albanske zatvorenike”, kazao je svedok.

Svedok kaže da ga Milenković nije maltretirao

Svedok je pred sudom govorio i o načinu maltretiranja u zatvoru u Prištini.

“U prvim mesecima bili smo ispitivani od strane državne bezbednosti, čuvari zatvora imali su obavezu da nas uzmu iz zatvora i da nas pošalju do kancelarije državne bezbednosti. Taj put su čuvari koristili da nas udaraju pesnicama i nogama kada su imali mogućnost. Takođe, u zatvoru u Prištini da bi našli alibi da nas prebijaju oni su obavili rutinsku kontrolu i našli razlog ako soba nije sređena ili očišćena. U ovim slučajevima oni su nas terali da damo pismenu izjavu da smo kršili neka pravila, nakon toga izvodili su nas iz soba u hodnik ili prostorije koje se koriste za šetanje. Prebijali su nas gumenim palicama, kablovima za struie, drškom od metle ili šta god bi našli”, objasnio je svedok.

Na pitanje tužioca da li ga je konkretno Dragiša Milenković maltretirao, svedok odgovara da nije.

“Znam na koji način je maltretirao druge, zatvor Priština je u polukrugu, tako da ne možeš da vidiš druge zatvorenike. Možeš da čuješ vrisak kada je neko prebijen. Kada je on (optuženi) bio u smeni, bilo je prebijanja. Videlo se da je optuženi (Dragiša Milenković) prebijao ljude, bio je umoran i znojav. Ljudi koji su prebijani od njega mogu i da ga ne prepoznaju zbog kratkog vremena koje su proveli u zatvoru”.

Svedok tužilaštva je naveo da poznaje tri osobe A. R, B. S, i A. B. koje je, navodno Dragiša Milenković maltretirao.

Prema rečima svedoka, politika zatvora je bila da se zatvorenici premeštaju. Prištinski zatvor je bio istražni, zbog čega je nakon 18 meseci, krajem jula 1998. godine prebačen u zatvor u Lipljanu.

“U tom zatvoru bio sam sa grupom prijatelja, sa kojima sam bio uhapšen. Tu smo bili do februara 1999. godine”, dodao je svedok.

Milenkovića nije video u zatvoru u Lipljanu

A. Đ. je potvrdio da od kraja jula 1998. do februara 1999. godine kada se nalazio u zatvoru u Lipljanu, Dragišu Milenkovića nije tamo video.

“Prebačeni smo 16. februara 1999. u Sremsku Mitrovicu i tu smo ostali do 26. aprila 1999. godine. Nakon dva i po do tri meseca desio se premeštaj u Niš, gde smo ostali tri dana, do 29. aprila 1999, kada smo premešteni u zatvor u Dubravi na Kosovu”.

Vreme od 29. aprila do 24. maja 1999. godine proveo je u zatvoru u Dubravi, nakon čega je ponovo premešten u Lipljan.

“Kada smo došli u zatvor u Lipljanu, video sam optuženog u koridoru koji se sastavljen od čuvara zatvora Prištine, Lipljana i čuvari zatvora iz Srbije”, napomenuo je

Optuženi je objasnio šta se dešavalo u zatvoru od 24. maja do 10. juna 1999. godine u zatvoru u Lipljanu, odnosno da li ga je u tom periodu Dragiša Milenković maltretirao.

“Video sam ga i prepoznao, znao sam ko je. I on je kao i svi drugi koristio nasilje, nijedan zatvorenik nije mogao da prođe kroz kordon, a da ne bude udaran. To (udaranje) se dešavalo i od strane direktora zatvora”, napomenuo je.

Saslušanju svedoka u Osnovnom sudu u Prištini prisustvuje porodica Milenković, rodbina i prijatelji.

Na prethodnom ročištu saslušan je oštećeni A. R. Milenkovićeva odbrana ocenila je izjave ovog svedoka kontradiktornim.

Podsetimo, Milenković se u optužnici tereti da je kao čuvar zatvora u Lipljanu tokom rata na Kosovu 1998 – 1999. godine u saizvršilaštvu sa drugim licima “sistematski maltretirao zatvorenike Albance”.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna 2023. godine u Kišnici kraj Gračanice.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.