Jednomesečni pritvor trojici osumnjičenih za ubistvo Ljiridone Ademaj

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Tužilaštva za određivanje jednomesečne mere pritvora trojici osumnjičenih za ubistvo 30-godišnje Ljiridone Ademaj Murseli (Liridona Ademaj Murselli).
Image
Foto: Pexels

U ovom slučaju, osumnjičeni za ubistvo Ljiridone su njen suprug N. M. kao organizator ubistva, G. P. i K. K., pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Odluku je donela sudija za prethodni postupak Sultane Hoti, po zahtevu Tužilaštva koji je sastavila tužilac Besa Luma.

N. M. osumnjičen je za krivično delo „teško ubistvo u saizvršilaštvu“, G. P. za „teško ubistvo i posedovanje oružja bez dozvole“, dok je K. K. za „dogovor o izvršenju teškog ubistva”.

Sva trojica su osuđena na jednomesečni pritvor.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni N. M., u nameri da na lukav način liši života svoju suprugu, dogovorio sa okrivljenim G. P. da ubije sada pokojnu L. M., gde je prethodno okrivljeni N. M. opremio okrivljenog oružjem G. P. i inscenirao krivično delo razbojništva, koje je izvršeno 29. 11. 2023. godine oko 20:.25 časova, u selu Brnjica, opština Priština, na način da je okrivljeni N. M. upravljao svojim automobilom, u kom su bili pokojna L. M. i njihovo dvoje dece, okrivljeni G. P iznenada se pojavio ispred automobila sa maskom na glavi i revolverom u ruci, gde su po prethodnom dogovoru okrivljeni N. M. i deca izašli iz automobila i napustili lice mesta, dok je u automobilu ostala preminula, u koju je okrivljeni G. P. pucao iz neposredne blizine metkom u vrat i od posledica smrtonosne rane, L. M. je preminula na licu mesta, dok je za ove radnje okrivljeni N. M., prethodno okrivljenom G. P. obećao novčani iznos od 30 hiljada evra“, navodi se u odluci Suda.

Medijima nije dozvoljeno da prate saslušanje N. M. i još dvojice uhapšenih zbog sumnje da su ubili 30-godišnju Ljiridonu Ademaj Murseli.

Takođe, osumnjičeni su ulazili u prostorije Suda sa ulaza na kojima nisu bili prisutni mediji, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Pre početka ove sesije, Kolektiv za feminističku misao i akciju je zajedno sa nezavisnim feminističkim aktivistkinjama organizovao simboličnu akciju.

„Nema mira bez bezbednosti žena“, stoji na transparentu koji su ove aktivistkinje držale u rukama tokom ove akcije.

Predstavnica Kolektiva za feminističku misao i akciju Trina Binaku rekla je da su se okupili da osude jezivo ubistvo.

„Okupili smo se u ovoj simboličnoj akciji da osudimo sablasni napad na ženu i da nećemo ostati mirni na to kada muškarci nastave da siluju i ubijaju devojke i žene, rodno nasilje nad devojkama i ženama i femicid nisu incidenti ili psihološki simptomi, oni su simptomi patrijarhata koji vlada porodicom i svima nama. Žene i devojke na Kosovu žive u strahu i ovako se ne može nastaviti, ne može biti mira sve dok žene doživljavaju ovo ratno stanje“, rekla je ona.

Ubistvo 30-godišnjakinje izazvalo je brojne reakcije institucija i civilnog društva na Kosovu.

U međuvremenu, kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je oštre kazne, zakonom predviđene, za ubice žene, ubijene u sredu uveče u Prištini.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.