Kancelarija za KiM i Srpska lista: Sistemsko urušavanje srpskog postojanja

“Pokušaj sistemskog urušavanja srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji”, reakcija je Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Srpske liste povodom provale u crkvu Svetog arhangela Gavrila u Osojanu.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM: Sistemski pokušaj zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na KiM

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da do pljačkanja Crkve Svetog arhangela Gavrila u Osojanu, u opštini Istok, dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, što sve ukazuje na „sistemski pokušaj zatiranja i skrnavljenja svega srpskog“ na Kosovu.

Noćas oko dva časa iza ponoći opljačkana je Crkva Svetog arhangela Gavrila. Da je crkva obijena primetio je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je saopšteno, Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir.

„U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM“, ukazuju iz Kancelarije.ž

Dodaju da je „sramno da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve“.

„Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava Srba na KiM

Iz Srpske liste pozvali su sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu u Osojanu, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana manastira Devine vode.

„Sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Kurtija nastavlja se svakodnevno. Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska pravoslavna crkva“, saopšteno je iz Srpske liste.

Dodaju da je „nakon stigmatiziranja naših manastira na najružniji način, progona monaha, skrnavljenja i prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja“, rano jutros u metohijskom selu Osojanu, u opštini Istok obijena crkva Svetog arhangela Gavrila.

„Ovaj sramni čin, je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u povratničkom selu Osojane kod Istoka u ranim jutarnjim časovima, četiri maskirana lica provalila su i oskrnavila crkvu Svetog arhangela Gavrila. Paroh osojanski, otac Dalibor Kojić, izjavio je za Radio Goraždevac da su počinioci ukrali bakarne oluke i manju količinu bakarnog novca.

Više o tome u posebnoj vesti:

Krađa u crkvi u Osojanu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.