Kancelarija za KiM o požaru u povratničkoj kući u Belom Polju: Postoji sumnja da je podmetnut

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da postoji sumnja da je požar koji je sinoć izbio u povratničkoj kući u Belom Polju podmetnut.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Iz Kancelarije za KiM preciziraju da je u požaru koji je izbio u kući povratničke porodice Pavlović u Belom Polju kod Peći izgorela krovna konstrukcija i pričinjena značajna materijalna šteta.

Navode da su meštani te sredine uznemireni incidentom, jer, kako tvrde, postoji sumnja da je požar na kući podmetnut, podsećajući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena. Ujedno tvrde da se ova porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu.

„Na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili su stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni da ostanu i opstanu na svom ognjištu“, navode iz Kancelarije.

Dodaju da vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, i najavljuju da će joj Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći da sanira štetu na objektu.

„Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora“, ocenjuju u Kancelariji.

Istovremeno zahtevaju od međunarodnih snaga da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, „jer u ovome trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu“.

„O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih“, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sinoć oko 22 časa izbio je požar u kući povratnika Blagoja Pavlovića koji je preminuo pre dva meseca. Na lice mesta izašla je Kosovska policija, kao i vatrogasci, koji su ugasili požar.

Nekoliko povratnika koji su se okupili u blizini zapaljene kuće tvrde da je struja na objektu isključena, te da ona ne može da bude uzrok.

Kažu da je ovo treći slučaj paljenja povratničkih kuća u selu, uglavnom domaćinima koji ne žele da prodaju svoje kuće i zemlju.

Opširnije o tome u posebnoj vesti:

Požar u povratničkoj kući u Belom Polju


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.