KBC u Gračanici omogućio porodiljama pratnju na porođaju

Pokret Kreni-Promeni saopštio je da je KBC u Gračanici pozitivno odgovorio na zahtev da se se porodiljama u ovoj ustanovi omogući pravo na pratnju prilikom porođaja.
Image
Foto: Kontakt Plus

Zahtev je ovoj zdravstvenoj ustanovi zajedno sa peticijom koju je potpisalo 190.000 građana na Međunarodni dan žena, 8. marta predala aktivistkinja za ženska prava iz Gračanice, Milica Stojanović Kostić.

“Obaveštavamo vas da u potpunosti podržavamo stav Ministarstva zdravlja Republike Srbije da se u porodilištima na teritoriji Republike Srbije koja imaju uslove i kapacitete da se prilikom porođaja omogući prisutvo i pratnje porodilji. Naša ustanova će u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u narednom periodu u okviru porodilišta Ginekološko akušerske klinike nastojati da obezbedi prostorne kapacitete i uslove za omogućavanje prisustva pratnje porodiljama koje to žele za vreme porođaja” navodi se u odgovoru Kliničko bolničkog centra u Prištini sa sedištem u Gračanici, saopštili su.

Pokret Kreni-Promeni podseća, da su zajedno sa građankama i građanima 7. februara ove godine, porodilištima u više od 20 gradova u Srbiji, predali zahtev sa peticijom koju je potpisalo 190.000 ljudi da se porodiljama prilikom porođaja omogući pravo na pratnju, a u ovoj akciji je, kako ističu, učestvovalo više od 800 ljudi, podseća Radio Kim.

“Na ideju da se pokrene ovakva peticiju i akcija došli smo vodeći se naučnim istraživanjima – da bi prisustvo oca na porođaju ili neke druge osobe prema izboru majke, olakšalo sam čin rađanja deteta, ali bi i smanjilo rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama, jer je žena u tim momentima uz pratnju – smirenija, a smanjila bi se i mogućnost za potencijalno akušersko nasilje”, zaključili su u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.