Književni čas sa Vlastom Cenićem u Goraždevcu

Pesnik Vlasta Cenić družio se danas sa decom iz Goraždevca, gde je na času poezije govorio stihove svoje najnovije knjige „Čuvarkuća“.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Na radost čitalačke publike a pre svega dece, Cenić je ostvario sjajnu interakciju sa goraždevačkim mališanima, kojima je govorio stihove, javlja Radio Goraždevac.

Cenić kaže za Radio Goraždevac da je pod utiskom nakon susreta sa decom, kao i da mu je malo falilo da zaplače.

„Fizički jesam prvi put u Goraždevcu, a ko zna koliko puta sam prošao u mislima. Mnoge stvari znam o ovom mestu, i lepe, a nažalost i tužne. Ali hajde da pričamo o ovome što je danas bilo jako lepo, evo i sunce nas je sada ogrejalo, ja sam još pod utiskom posle susreta sa decom. Ja sam jedan veliki plačko i bio sam na granici da zaplačem. Međutim, gledajući ovu decu koja su tako hrabra, tako dostojanstvena u pevanju svojih rodoljubivih pesama, nisu oni pevali ništa sa naših nekakvih festivala, nego one pesme koje ih održavaju, koje im jačaju duh. I recitovali su i igrali smo i ne znam šta sve nismo radili. Moj posao je bio samo da usmeravam taj razgovor“, kaže Vlasta Cenić.

On dodaje da je ovo jedan divan susret za njega koji će mu zauvek ostati u sećanju i iz kojeg je naučio mnogo toga.

„Meni je ovo trideset i drugi susret sa knjigom ‘Čuvarkuća’ koju promovišem, pokazujem deci Srbije. Zaista sam sanjao i ovaj trenutak da dođem ovde i da ovoj dečici Metohije pokažem da je mnogo važno da čuvamo svoju tradiciju. Ja sam želeo to njima da pričam, a oni mene uverili koliko vole svoju tradiciju, koliko poznaju običaje i sve te svoje korene, tako da sam ja sada učio od njih. Jedan divan susret i ostaće mi svakako u jednom lepom sećanju. Osnažio sam se, napunio baterije za neke nove susrete, ali ovaj ću pamtiti. Poslaću jedno lepo pismo direktoru i ovoj dečici, poslaću i nešto knjiga, sada sam doneo manje. Ali ovoj deci se treba višestruko zahvaliti za ono što su pružili oni meni, a ne ja njima“, kazao je Cenić za Radio Goraždevac.

Nije izostao ni prizrensko-timočki dijalekt na kome Vlasta Cenić piše. Cenić je tako na jedan divan način otvorio program povodom obeležavanja Svetog Jeremije, slave sela Goraždevac.

Večeras će takođe biti organizovan kulturno-umetnički program u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“. Sutra od 8.00 sati počinje liturgija, a nakon toga svečana litija koja će proći ulicama Goraždevca.

U 12.00 sati biće predstavljena Geografska monografija o Goraždevcu.

Ovogodišnji svečar je Dejan Dimitrijević. Po običaju, žitelji slavlje nastavljaju u svojim domovima, a mnogi kod svečara slave kome čestitaju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.