Koha: Pojedine NVO na Kosovu zatražile povlačenje predloga da se pasoši koordinacione uprave MUP-a Srbije priključe viznoj liberalizaciji

Pojedine organizacije civilnog društva pisale su Evropskoj komisiji o predlogu da se pasoši Koordinacione uprave MUP-a Srbije uključe u viznu liberalizaciju.
Image
Foto: KoSSev, ilustracija/pasoš

U pismu upućenom evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ilvi Johanson (Ylva Johansson) i drugim zvaničnicima EU, a koje prenosi Koha – 21. organizacija civilnog društva zatražila je da se ovaj predlog povuče.

U pismu se, prenosi dalje ovaj medij, navodi da taj predlog dolazi u trenutku kada su srpski građani na Kosovu počeli masovno da apliciraju za kosovske pasoše, koristeći svoja Ustavom zagarantovana prava.

U pismu se objašnjava da Kosovska policija i drugi bezbednosni organi poput KFOR-a i EULEXA pružaju punu bezbednost svim građanima, a posebno za srpsku zajednicu na severu Kosova – kao deo zajedničke borbe ovih institucija protiv kriminalnih struktura prisutnih na severu Kosova, koje su po njima sprečile ove građane da se integrišu u društveni i politički život na Kosovu.

S druge strane, u pismu se navodi da svi sporazumi između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije 2023. i prethodni 2013. i 2015. kao i tehnički kriterijumi procesa liberalizacije viza, priznaju kosovske vlasti kao jedine legitimne organe vlasti koji imaju pravo da izdaju pasoše građanima Kosova, uključujući odgovornost za proveru podataka nosilaca putnih isprava, obaveze za repatrijaciju kao i sve druge odgovornosti uključene u ovaj okvir.

Ove NVO smatraju da će, ukoliko ovaj predlog bude odobren, to ozbiljno naštetiti svrsi i primeni sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije 2023. godine, zasnovanog na principu poštovanja međusobnog integriteta i suvereniteta, preliminarnih sporazuma za „odlazak sa Kosova paralelnih struktura srpske države“, kao i kredibilitet Evropske unije kao nepristrasnog posrednika u ovom dijalogu.

Takođe se navodi da će to „ozbiljno osporiti napredak u integraciji srpskih građana na Kosovu kroz obezbeđivanje kosovskih dokumenata, što se između ostalog manifestuje kroz masovno izdavanje kosovskih pasoša tokom poslednjih nedelja“.

„To će ohrabriti i podstaći kriminalne strukture koje deluju u severnom delu Kosova da nastave sa pretnjama i zastrašivanjem srpskih građana Kosova koji nameravaju da se integrišu u društveni i politički život zemlje. Prihvataće lična dokumenta izdata od strane vlasti koje nemaju ni tehničku ni pravnu mogućnost da provere podatke nosilaca ovih dokumenata, čime će ugroziti celokupnu implementaciju vizne liberalizacije za građane Kosova, proces koji je bio dug. To će postaviti opasan presedan gde bi Evropska unija legitimisala teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, manifestovane u ovom slučaju kroz nezakonito izdavanje dokumenata građanima druge zemlje“, navodi se u istom pismu, a prenosi Koha.

Potpisnici ovog pisma su: Kosovska fondacija za civilno društvo, Grupa za pravne i političke studije, Kosovski institut za evropsku politiku, Kosovski institut za pravo, DokuFest, COHU, Institut za razvojnu politiku, Kosovski institut za demokratiju, Kosovski centar za rodne studije, Prištinski institut za političke studije, Pokret FOL, Demokratija plus, Kosovska ženska mreža, Kosovska inicijativa za stabilnost, GAP institut, Demokratija za razvoj, Inicijativa za napredak, Kosovski centar za bezbednosne studije, Fond za razvoj zajednice, Organizacija za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Germin.

Inače, Evropska komisija predložila je prošle nedelje Evropskom parlamentu i Savetu Evropske unije da ukinu vize za nosioce srpskih pasoša koje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije izdaje uglavnom za Srbe sa Kosova.

U ovim pasošima, prebivališta na Kosovu se pojavljuju kao prebivališta Republike Srbije.

Godinu dana nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, EU je Srbiji postavila uslov da se liberalizacija viza odnosi samo na njene obične pasoše, što se tada odrazilo i na evropsko zakonodavstvo.

„Za lica koja borave na Kosovu kako je definisano Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine (inače poznata kao Rezolucija SB UN 1244) i lica sa uverenjem o državljanstvu izdatom na teritoriji Kosova (UNSCR 1244), Koordinaciona uprava u Beogradu će biti nadležna za prijem zahteva za izdavanje pasoša“, navodi se u tački 4. UN (1244/2009) – 30.11.2009.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.