Priština traži da Srbija oslobodi bivšeg pripadnika OVK

Saopšteno iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova
Image

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da reaguje i preduzme konkretne korake da Srbija oslobodi Hasana Dakaja, bivšeg pripadnika OVK, koji je uhapšen u petak ujutro.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je aktiviralo sve institucionalne mehanizme i da je obavestilo Kancelariju Evropske unije u Srbiji, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Srbiji.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore najoštrije osuđuje pritvaranje, hapšenje i maltretiranje građana Republike Kosovo i istovremeno poziva međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake za hitno oslobađanje građanina Hasana Dake i istovremeno zahteva odgovornost od srpske države za ove postupke koji su jednostrani i destruktivni i protivrečni međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima“, javlja RTK.

„Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji podneće zvanični zahtev srpskim vlastima da ambasadoru Jašariju dozvoli posetu g. Hasanu Dakaju, kako bi država i Vlada Republike Kosovo bile konkretnije obaveštene o tretiranju koje se sprovodi prema g. Dakaju iz srpskih organa“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U međuvremenu, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca reagovao je povodom hapšenja bivšeg pripadnika OVK Hasana Dakaja od strane srpske policije na prelazu sa Srbijom, tačnije u Merdaru.

Konjufca je rekao da je ovo opasan signal u jeku događaja koji pokazuju da „autokratije danas napadaju stabilnost i mir sa svih strana“.

„Neprihvatljivo hapšenje bivšeg vojnika OVK Hasana Dakaja na Merdaru od strane srpske policije je veoma opasan signal u svetlu događaja koji pokazuju da autokratije danas napadaju stabilnost i mir sa svih strana. Jedini način da opstanu je da suzbiju opoziciju i unutrašnju demokratiju, ali i da na bilo koji način nanesu štetu svojim susedima“, napisao je Konjufca u objavi na Fejsbuku.

On je dalje rekao da „nedostatak kazne protiv Srbije povećava broj napada na Kosovo“.

„Nedostatak kazne protiv Srbije iznova povećava broj i prirodu njenih napada na Republiku Kosovo i njene građane“, nastavlja on.

Konjufca je pozvao na hitno oslobađanje bivšeg pripadnika OVK Hasana Dakaja.

„Pozivam na hitno oslobađanje našeg građanina Hasana Dakaja. Držati ga kao taoca, samo zato što je bivši vojnik OVK, pokazuje da u Srbiji imamo posla sa vladom i državom koja se uopšte nije promenila u odnosu na Srbiju koja je počinila ratne zločine, etničko čišćenje i genocid na Kosovu“, rekao je predsednik Skupštine.

Advokat Dževdet Smakići je saopštio da ga je ovlastila porodica Dakaj u Prizrenu da štiti zakonska prava njihovog rođaka Hasana Dakaja, koji je uhapšen na Merdaru, dok je koristio viznu liberalizaciju i putovao sa svojim bratom prema Italiji.

„Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Hasan Dakaj uhapšen je u petak ujutro na graničnom prelazu sa Srbijom, na Merdaru. Dakaj je, prema rečima članova njegove porodice, poslat u pritvorski centar u Kuršumliju i uhapšen je samo zato što je bio pripadnik OVK”, rekao je Smakići.

Advokat je rekao da je kontakt sa Dakaijem sada nemoguć, jer se nalazi na teritoriji Srbije i tamo kosovski advokati ne mogu da rade. Smakići kaže da je kontaktirao kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i zatražio da diplomatskim putem zatraži oslobađanje njegovog klijenta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.