Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kosovska vlada proglasila „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ terorističkim organizacijama

Nakon predloga kosovskog ministra unutrašnjih poslova, kosovska vlada danas je odlučila da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi „terorističkim organizacijama“, prenose prištinski mediji. ...
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Nakon predloga kosovskog ministra unutrašnjih poslova, kosovska vlada danas je odlučila da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi „terorističkim organizacijama“, prenose prištinski mediji.

Danas je u Prištini održana sednica kosovske vlade.

Doneto je više odluka, među kojima je i ona koja se odnosi na „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je da ove organizacije predstavljaju „ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova“, prenosi prištinska Koha.

„Na osnovu procena bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije ‘Civilna zaštita’ i njena komponenta ‘Severna brigada’ predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova“, naglasio je Kurti.

Sednici je prisustvovao i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

On je, kako prenosi Koha, kazao da bezbednosne institucije rade na identifikaciji i reakciji na „pretnje ustavnom poretku i bezbednosti Kosova“.

Naglasio je da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju „jedna od glavnih briga“.

„Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane tokom godina. Više od dve godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i slično. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična dela”, rekao je on, prenosi Koha.

Tvrdi da će privođenje članova ovih grupa pravdi osigurati mir i bezbednost građanima koje su, kako kaže, one ugrožavale.

Kazao je i da se odluka ne odnosi na članove organizacija koji su ranije „amnestirani“.

Koha prenosi da se ovom predlogu usprotivio kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, te da je zatražio od Svečlje da preispita predlog, kako se „ne bi donosile hitne odluke”.

Rašić je, dodaje ovaj medij, ujedno bio jedini protiv odluke tokom glasanja.

„Nekoliko predloga je ishitreno i mislim da treba da idemo sa više pažnje. Uz poštovanje prema vama ministre, vi ste radnik. Molim vas da ako ima mogućnosti da ponovo razmislite da još jednom vidimo ovaj predlog i odluku, jer se plašim da ćemo se odaljiti od naših sagovornika na severu. Takav pristup će nas puno udaljiti“, rekao je Rašić

Svečlja je odgovorio da je proglašenje ovih organizacija terorističkim „ključno za građane“.

„Upravo ova dva entiteta nasiljem i ucenama sprečavaju ovaj razgovor sa tamošnjim građanima. Uvereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva entiteta garancija da su dijalog i saradnja mogući i da će doneti rezultate“, rekao je Svečlja.

Podsetimo upravo je Svečlja krajem prošle nedelje najavio da će da zatraži od kosovske vlade da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi terorističkim organizacijama.

To je kazao u subotu u bazi specijalaca Kosovske policije, a dan nakon akcije ovih jedinica u Zvečanu, u kojoj je pronađeno vozilo sa većom količinom oružja, municije i druge opreme.

Upravo nakon ove akcije su se prištinski zvaničnici listom oglašavali sa navodima da je reč o planiranom terorističkom napadu koje su navodno kosovske bezbednosne institucije sprečile.

Sa druge strane, zvanični Beograd je optužio Prištinu da je podmetnula oružje i municiju, a kako bi ih potom pronašla i optužila Srbe, te nastavila sa hapšenjima.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.