Krasnići sa predstavnicima Kvinte i EU o gradonačelnicima na severu Kosova

Kosovski ministar Eljbert Krasnići razgovarao je danas u Prištini sa diplomatskim predstavnicima država Кvinte i Kancelarije EU o inicijativi za smenu gradonačelnika na severu Kosova.
Image
Foto: Elbert Krasnići, FB

Krasnići je naveo da je sa predstavnicima Kvinte i Kancelarije EU na Kosovu razgovarao “o nedavnim dešavanjima u zemlji i inicijativama inicijativnih grupa u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

“Ostajemo posvećeni preduzimanju svih neophodnih radnji i odluka kako bi volja građana bila realizovana na osnovu administrativnih instrukcija”, poručio je kosovski ministar administracije i lokalne samouprave.

U četiri opštine na severu Kosova su krajem maja prošle godine na vlast došli albanski gradonačelnici, koje lokalno srpsko stanovništvo ne prihvata posle bojkota poslednjih izbora u aprilu.

To pitanje je podiglo tenzije, a Zapadne zemlje i EU su od Kosova tražili da organizuje nove izbore.

Na osnovu Administrativnog uputstva, građani opština na severu imaju 30 dana da prikupi potpise za smenu gradonačelnika a rok može da se odloži samo jednom, na 15 dana.

Ako CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika koje treba da bude održano u roku od 45 dana.

Da bi ovaj proces za smenu gradonačelnika bio uspešan, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.