Kurti i Osmani: KBS naslednice OVK, obezbedićemo bolje uslove za obuku i rad

Kosovska predsednica Vjosa Osmani kazala je da će biti uloženi dodatni napori kako bi se obezbedili što bolji uslovi za rad pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).
Image
Foto: Alban Bujari/Koha

Povodom obeležavanja Dana snaga, u prištinskoj kasarni “Adem Jašari” od 10h do 13h organizovan je “Dan otvorenih vrata”, događaj tokom kojeg su svi zainteresovani mogli da pogledaju izloženu vojno-tehničku opremu u vlasništvu Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), javlja Koha.

Kosovska predsednica i vrhovni komandant KBS, Vjosa Osmani, najavila je dodatna ulaganja u te oružane snage.

„Divim se uspesima naše vojske, izuzetno sam ponosna. Radićemo na stvaranju što povoljnijih uslova za rad naših vojnika. Takođe, obezbedićemo još bolju obuku i medicinsku negu, kako bi svaki vojnik imao dodatnu motivaciju da vredno radi za našu zemlju“, rekla je ona.

Osmanijeva je naglasila da 27. novembar predstavlja poseban dan za sve građane Kosova.

„Ovo je dan kada se sa ponosom sećamo izuzetno velike žrtve našeg naroda i naše oslobodilačke vojske. Mnogo je krvi do danas proliveno kako bi Kosovo imalo svoju vojsku. Zato sam uverena da svaki vojnik nosi ovu uniformu sa velikim ponosom, spreman da da život za svoju zemlju ukoliko je to potrebno. KBS su obučene po NATO standardima, doprinose miru i sigurnosti u regionu i šire“, navela je ona.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je podvukao da su “KBS rezultat jedinstva i ponosa ove zemlje”.

Izneo je tvrdnje da je prištinska Vlada “za manje od tri godine udvostručila budžet za Ministarstvo odbrane, utrostručila ulaganja u naoružanje i učetvorostručila budžet za obuku oficira i vojnika u inostranstvu”.

„Ovo je dan radosti, ali se sećamo onih koji su se žrtvovali. Sa optimizmom idemo ka budućnosti, jer znamo koliko smo sigurni uz svoju vojsku. Za manje od 32 meseca u inostranstvo smo poslali 3.459 vojnika i oficira. Jasno nam je da su KBS naslednice OVK. Sutra je 28. novembar (Dan zastave Albanije, prim. aut.), koji ćemo obeležiti onako kako to dolikuje“, kazao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.