Kurti: Napad u Banjskoj – deo šireg plana za aneksiju severa

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je da je Kosovska policija potvrdila da je napad u Banjskoj „bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova“.
Image
Foto: Kosovska policija

„Na osnovu oduzete dokumentacije, Policija Kosova potvrdila je da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova putem koordinisanog napada na 37 različitih položaja. Usledilo bi uspostavljanje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Priština je juče objavila nove video-snimke i fotografije za koje tvrdi da predstavljaju dokazni materijal o događajima u Banjskoj. Novi materijal uključuje fotografije oružja i video-snimke koji navodno prikazuju vežbe i pripreme za napad koje su se navodno odvijale u centralnoj Srbiji, tačnije na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama. Takođe su objavljeni snimci koji, prema tvrdnjama iz Prištine, prikazuju početne napade, uključujući i trenutak kada je ubijen pripadnik Kosovske policije.

Ove materijale najpre su prikazali kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja i generalni direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža, na jučerašnjoj pres konferenciji u Južnoj Mitrovici. Kosovska policija ih je potom objavila na svom Fejsbuk nalogu.
U oružanom sukobu 24. septembra u selu Banjska poginuo je pripadnik Kosovske policije i trojica napadača sa severa Kosova.

Celokupnu odgovornost za ova dešavanja, na sebe je preuzeo doskorašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Svećlja i Hodža: Sukob u Banjskoj imao za cilj aneksiju severa Kosova, naoružana grupa obučavana duže vreme

Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.