Kurti o Banjskoj: Ima dovoljno dokaza da se Srbiji uvedu sankcije

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su dva meseca od "terorističkog napada" u Banjskoj dovoljna za detaljnu istragu i uvođenje sankcija Srbiji.
Image
Foto: Kim radio

„Imperativ je da dva meseca nakon napada u Banskoj kod Zvečana, gde je (policijski) narednik ubijen, bude dovoljno vreme da se izvrši detaljna istraga i izvedu zaključci o ovom činu koji je narušio naš suverenitet i nacionalnu bezbednost. Ne možemo da tolerišemo bilo kakvo ponavljanje događaja sličnih onima od 24. septembra. Moramo delovati sada, a ne sutra“, rekao je kosovski premijer.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme mere protiv Srbije zbog događaja u Banjskoj.

Kurti je zatim kazao da Nacrt statuta Zajednice srpskih opština treba da objavi međunarodna zajednica, jer je sa njima dogovoreno da on neće biti dostupan javnosti.

„Spreman sam da se objavi Nacrt statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, ali Srbija nije zainteresovana za normalizaciju odnosa i stvaranje Asocijacije. Prošlo je devet meseci otkako smo se dogovorili u Briselu i Srbija je prekršila sporazum“, dodao je.

On je kazao i da će se sredinom decembra navršiti osam godina kako Srbija nije napredovala u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 35 što, prema njemu, „pokazuje želju za normalizacijom“.

O zabrani poseta i telefonskih poziva bivšim čelnicima OVK: Mogućnosti su ograničene

Aljbin Kurti je rekao da kosovske institucije imaju ograničene mogućnosti da utiču na Specijalni sud u Hagu povodom odluke o zabrani poseta i telefonskih poziva bivšim čelnicima OVK.

„O ovom negativnom razvoju događaja razgovarali smo i sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom. Znate da imamo ograničene mogućnosti za bilo kakav uticaj. Ali, naravno da razmišljamo o tome kako da pomognemo. Zbog ove odluke najviše trpe porodice onih koji se nalaze u Hagu duže od tri godine“, rekao je on.

Podsetimo, pretresni panel Specijalizovanih veća u Hagu je naložio primenu izvesnih privremenih ograničenja na komunikacije i posete bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju.

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti koji je nakon konferencije o javno-privatnom dijalogu dao izjavu za medije, nije želeo da na srpskom jeziku govori o ovim i drugim temama, uprkos insistiranju i pitanjima novinarke Kim radija.

Kurti: Privatni sektor je temelj ekonomskog rasta i razvoja

„Privatni sektor postavlja osnovu za veći razvoj, ekonomski i društveni napredak“, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciju o javno-privatnom dijalogu u Prištini. On je potom govorio o razvoju poslovne klime na Kosovu.

„Ova vrsta dijaloga se odvija kroz četiri glavna stuba. Prvi je privatni sektor, drugi su javne institucije, treći su međunarodne organizacije i četvrti su nevladine organizacije. Ova četiri stuba, kroz javno-privatni dijalog, projektuju najbolju moguću viziju o viziji konkurentnosti“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je privatni sektor doprineo privredi sa preko dve milijarde evra.

„Vlada je spremna da građanima omogući dobar i što lakši ambijent za poslovanje, poslednjih nekoliko godina daju nadu. Lekcije iz prošlosti postaju lekcija za budućnost“, kazao je.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na Kosovu Sergij Masličenko je naglasio da je neophodna dublja saradnja između ova dva sektora.

Aktivnosti Sekretarijata za javno-privatni dijalog prezentovao je njegov šef Artan Mehmeti. On je istakao misiju i ciljeve javno-privatnog dijaloga, kalendar aktivnosti tokom 2024. godine i glavne izazove privatnog sektora koji su identifikovani na sektorskim forumima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.