„Iseljavanje institucija će se nastaviti, Srbi na Kosovu tome će se suprotstaviti mirno“

Povodom predstojećeg razgovora u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se “problemi nagomilavaju”.
Image
Foto: N1/video crop

Vučić je naveo da su kosovski specijalci upali jutros u fabriku “Lola” u Zubinom Potoku, samo dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da očekuje “značajne konsultacije od strane Prištine kada se radi o pitanjima koja mogu da utiču na bezbednost”.

„Pokazuju da njihovoj sili nema granica i da mogu da čine šta hoće“, kazao je Vučić.

On je izneo podatak da je od dolaska kosovskog premijera na vlast zabeležen 401 napad na Srbe.

Podvukao je da odavno ne veruje da Kurti želi razumna rešenja ili racionalan pristup otvorenim pitanjima.

„Cilj jeste da naš narod bude zaštićen, da srpska ekonomija ide napred. Kurtija ne brine kako će da živi naš narod na Kosovu“, dodao je.

Vučić je rekao da je sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije razgovarao o održavanju vanrednih lokalnih izbora u opštinama na severu.

„Međutim, ono oko čega nema kompromisa je da Srbi napuste svoju zemlju. Pokušali su juče pre nego što su pritisnuti od SAD i EU da uvedu svoje policajce, da ih izguraju. Svakoga dana se režim Kurtija ne bavi ničim drugim nego maltretiranjem Srba“, poručio je predsednik.

Naglasio je da su “nama ruke poprilično vezane”.

„Iseljavanje institucija će se verovatno nastaviti, ali naš narod će gledati kako tome da se suprotstavi na miran način“, istakao je Vučić.

Ponovio je da “u Briselskom sporazumu nigde nije predviđena izgradnja baza za smeštaj policije na severu Kosova”.

Vučić je upozorio da se zalihe robe na Kosovu i Metohiji polako smanjuju i najavio da će moliti međunarodnu zajednicu da se dostave lekovi u zdravstvene ustanove koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

„Hrana i druge potrepštine počinju da nedostaju. Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir, ali će uvek biti čvrsto uz svoj narod“, naveo je on.

Predsednik je najavio da će 1.600.000 penzionera u periodu od 25. novembra do 5. decembra dobiti po 20.000 dinara.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.