Kurti: Spreman sam za sastanak sa Vučićem u Briselu, hitno da budu oslobođeni kosovski policajci

Kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je spremnost da se u Briselu tokom ove nedelje sastane sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.
Image
Foto: Kim

Kurti je rekao da je zainteresovan i spreman da ode tokom ove nedelje u Brisel kako bi se sastao sa Vučićem i izneo sve podatke o hapšenju kosovskih policajaca.

„Deeskalacija koju svi traže podrazumeva bezuslovno oslobađanje trojice policajaca i kažnjavanja agresije Srbije na Kosovu. Normalizacija podrazumeva implementaciju Briselskog sporazuma. U Briselu ću da iznesem svu dokumentaciju o agresiji prema kosovskim policajcima, njihovim porodicama itd. Deeskalacija podrazumeva pravdu, a mi želimo mir“, poručio je.

Kurti je zatražio da bezuslovno i hitno budu oslobođeni pripadnici Kosovske policije koji su nedavno uhapšeni od strane MUP Srbije, javlja Radio Kim.

Izneo je tvrdnje da je hapšenje kosovskih policajaca povezano sa njegovim planom deeskalacije na severu Kosova i da se radi o osveti Srbije.

„Ko tvrdi da su uhapšeni u Srbiji, taj onda neka objasni kako su lisice pronađene kilometar od granice na jednoj strani – 670 metara severoistočno i 300 metara jugozapadno od granice sa Srbijom“, rekao je on.

Govorio je i o izveštaju Jetiša Jašarija iz prištinske Kancelarije za vezu u Beogradu.

„Jašari je posetio svakog policajca posebno. Njihove priče su identične. Oni su 14. juna bili za improvizovanim stolom i ručali su kada ih je opkolilo i napalo 15 osoba. Srbija je izvršila agresiju kidnapujući tri naša policajca. Oni su bili udaljeni sedam metara od svog vozila. Imamo dokaze naših bezbednosnih službi da su oni bili unutar teritorije Kosova i na radnom zadatku protiv ilegalnih bandi“, naveo je Kurti.

Zatražio je hitno i bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca na slobodu.

„Tražimo od međunarodne zajednice, SAD, NATO i EU da osude agresiju Srbije koja predstavlja i kršenje 4. tačke Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova 1999. godine“, dodao je.

Kosovski premijer je naglasio da se na prelazima ne primenjuju nikakve ekonomske ili trgovinske mere kada je reč o robi iz centralne Srbije.

Podsetimo, kamionima koji imaju registarske oznake izdate od strane MUP Srbije već nekoliko dana zabranjen je ulazak na Kosovo.

„To su mere sigurnosti i naši organi odlučuju o tome. Međutim, sa druge strane granice organizovale su se neke kamiondžije, koje sada ne dozvoljavaju slobodan protok ljudi i robe. Mi ćemo uraditi sve da to rešimo“, kazao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc, rekla je da su kosovski policajci nakon privođenja poslati na teritoriju Raške, a nakon sat vremena odvedeni u Beograd gde su zadržani do 16. juna, kada im je isteklo 48-časovno zadržavanje.

„Tokom tog perioda nisu ih fizički maltretirali, ali im nisu dali dovoljno hrane, već samo po jedno parče hleba. Jedan policajac ima hronične probleme sa disanjem i data mu je jedna injekcija, kao i pumpica za inhalaciju. Dodeljeni su im advokati i određen jednomesečni pritvor. Nalaze se u odvojenim prostorijama u pritvornom centru u Kraljevu, nemaju pristup televiziji, niti štampanim medijima“, rekla je Gervala.

Najavila je da će Priština u narednom periodu raditi na tome da se poveća broj zemalja koje priznaju kosovsku nezavisnost.

„Jedna od naših primarnih dužnosti jeste da nastavimo razgovore o novim priznanjima. Ne zaustavljamo se kada je to u pitanju. Što se tiče kaznenih mera od strane Brisela, nisam dobila nikakav dokument. Kada budemo dobili zvaničnu informaciju – podelićemo je sa vama“, dodala je Gervala.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.