Kurti upozorio na „novi inscenirani napad Srbije“, Petković: Brutalna kampanja laži

Bezbednosno-obaveštajne institucije identifikovale su mogućnost novih insceniranih napada Srbije kojima bi se okrivila Kosovska policija, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti.
Image
Foto: N1

Na tu izjavu reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekavši da je u pitanju „brutalna kampanja laži i dezinformacija“.

Aljbin Kurti je, na sednici Vlade, istakao da je glavni cilj da se okrivi policija i predstavi kao „sila koja ugnjetava kosovske Srbe“.

„Podrška koju je teroristička grupa dobila od Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje, s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske na granici sa Kosovom, samo ih je ohrabrila. Hteli su preko paravojnih organizacija da promene realnost na terenu, nisu uspeli“, dodao je Kurti.

Kazao je i da je pokušana zloupotreba manastira Banjska, ali da „nije uspela“.

„Sada će kriminalne formacije koje sponzoriše naš severni sused u svom destabilizujućem scenariju, najverovatnije zloupotrebljavati etničke razlike u političke svrhe“, poručio je Kurti.

Kurti je naveo i da postoji rizik „od eskalacije narednih nedelja na severu“.

Oslobađanje Milana Radoičića za manje od 24 sata, Kurti ocenjuje kao dokaz i signal za pregrupisavanje i odmazdu, „jer su 24. septembra propali i zvanični i vojni Beograd“.

FoNet/N1

Petković: Kurtijeva taktika je „okupiram te za tvoje dobro“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti „brutalnom kampanjom laži i dezinformacija počeo da priprema teren za novi teror i progon srpskog naroda na severu Kosova i Metohije“.

Sada je jasno da će nastaviti da se služi neodrživim teorijama zavere i izmišljenim pretnjama kako bi u predstojećem periodu još više pojačao represiju nad Srbima, kazao je Petković.

„Okupatori su uvek u istoriji nastojali da se predstave kao zaštitnici porobljenih. Međutim, Kurtijeva taktika ‘okupiram te za tvoje dobro’ neće proći kod srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je odavno prozreo namere Prištine i na svojoj koži svakodnevno oseća posledice Kurtijevog terora. Isključivi izvor svih problema na Kosovu i Metohiji jesu Kurti i njegova zločinačka parapolicija koja seje teror i strah među mirnim srpskim narodom na severu pokrajine“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, zato jedini put ka izgradnji mira i spuštanju tenzija vodi preko neophodne deeskalacije koju Priština mora da sprovede i bez odlaganja povuče „svoje policijske falange sa severa pokrajine,“ prestane sa svakodnevnim hapšenjima nevinih Srba i svakog drugog ugnjetavanja.

„Kurti svojevoljno neće pristati na bilo kakvo povlačenje, jer njegov cilj nisu ni dijalog ni normalizacija, već suštinska promena situacije na terenu, kroz perfidno etničko čišćenje, pod maskom brige o bezbednosti na severu Kosova i Metohije. Zato je neophodno da uticajni međunarodni činioci na Kosovu i Metohiji pogledaju realnosti u oči, i zaustave Kurtijev projekat“, zaključio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.