Lajčak i Osmani o dijalogu

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak razgovarao je sa predsednicom Kosova, Vjosom Osmani, u Njujorku, o dijalogu Beograda i Prištine.
Image

„Imao sam detaljan i koristan razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o trenutnom stanju u dijalogu i putu napred u unapređenju implementacije Sporazuma na putu normalizacije“ – naveo je na mreži „X“.

Dodaje da su se dogovorili da nastave diskusiju.

„Naglasila sam da je uspeh dijaloga povezan sa uravnoteženom i punom primenom Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, kao i uklanjanjem mera EU koje pogađaju naše građane“ – navela je Osmani, sa druge strane.

Podsetimo, 14. septembra održan je sastanak u Briselu u okviru dijaloga, na visokom nivou, koji je bio neuspešan. Nakon ovog sastanka, Lajčak je najavio seriju konsultacija sa zemljama članicama EU, Britanijom i SAD, do septembarskog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, kako bi se došlo do „jedinstvene i koordinisane reakcije međunarodne zajednice na odnose Srbije i Kosova“. Lajčak je tada naglasio da je od suštinske važnosti da se od ove godine krene sa primenom sporazuma o normalizaciji odnosa.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.