Lajčak ostaje posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine

Savet Evropske unije (EU) produžio je mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku do januara 2025. godine.
Image
Foto: Tviter

Odluka je doneta na sastanku ambasadora država članica EU 4. jula.

Produženje mandata Miroslavu Lajčaku dolazi po zahtevu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela (Josep Borrell).

Nekoliko meseci ranije bilo je potvrđeno da će Lajčak od prvog septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, neposredno po isteku njegovog mandata kao specijalnog evropskog predstavnika za dijalog.

Odlukom o produženju mandata EU nastoji da obezbedi da u ovoj poziciji nema vakuuma dok se ne pronađe njegov naslednik.

O Lajčkovom nasledniku odlučuje Borelov naslednik, a za tu poziciju predložena je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Da bi se njena pozicija potvrdila potrebna je saglasnost Evropskog parlamenta koji glasa strukturu nove Evropske komisije.

Nova Evropska komisija na jesen

Kalas bi u tom slučaju bila na funkcijama visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednice Evropske komisije.

Novi zvaničnici Evropske komisije trebalo bi da preuzmu dužnost krajem jeseni.

„Kalas će u najboljem slučaju moći da počne da radi kao Borelov naslednik od 1. novembra. Tada će joj biti potrebno najmanje nekoliko nedelja da odluči koga želi da imenuje za specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije. Stoga je EU odlučila da produži Lajčakov mandat za još pet meseci u nadi da će do tada biti imenovan njegov naslednik“, rekao je evropski diplomata za Radio slobodna Evropa (RSE).

Lajčak i Borel su krajem juna pokušali da organizuju sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ti napori bili su neuspešni.

Bio je to poslednji pokušaj za odlazećeg visokog predstavnika Borela čiji mandat je na isteku.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksndar Vučić 26. juna su došli u Brisel na poziv EU ali nije došlo do zajedničkog sastanka.

Poslednji sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održan je 14. septembra 2023.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.