Lajčak: Posete Beogradu i Prištini pomogle su mi da razjasnim situaciju na terenu

Lajčak sumirao proteklu radnu sedmicu.
Image
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, sumirajući događaje iz protekle radne nedelje, izjavio da su nastavljeni napori na deeskalaciji stanja na severu Kosova.

Lajčak je kazao da je početkom ove sedmice boravio u poseti Beogradu i Prištini radi praćenja napora EU u pronalaženju rešenja za napetu situaciju na severu Kosova, istakavši da su mu te posete pomogle da razjasni situaciju na terenu i potrebne sledeće korake.

“Glavni fokus su bili moji sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Prištini na kojima su istražene opcije na putu napred u skladu sa zahtevima EU za deeskalaciju na severu KiM i organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće kosovskih Srba, kao i povratak dijalogu”, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Dodao je da se susreo i sa novim šefom EULEX-a na Kosovu Đovanijem Pjetrom Barbanom i komandantom KFOR-a generalom Anđelom Mikeleom Ristučom sa kojima je razgovarao o hitnoj potrebi da sve strane preduzmu konkretne korake za deeskalaciju.

Miroslav Lajčak je ujedno podsetio i da je u Beču učestvovao na obeležavanju 30. godišnjice uspostavljanja funkcije Visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.