Lider makedonskih Albanaca kritikuje Kurtija: Zašto se onda žali na Vučića?

Predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti izjavio je da se premijer Kosova Aljbin Kurtiji meša u unutrašnje stvari Albanaca u Severnoj Makedoniji.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

„On (Kurti) se meša u političku scenu Albanaca. Edi Rama (albanski premijer) se nije mešao u unutrašnje stvari političkog tela u Makedoniji. Pokušao je da okupi (albanske) stranke u Makedoniji, zahvalan sam mu na takvom pristupu“, rekao je Ahmeti.

Lider najveće partije Albanca u Severnoj Makedoniji i glavni partner Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u koalicionoj vladi, rekao je to sinoć u emisiji „Top Stori“, gostujući na albanskoj televiziji „Top čenel“ (Channel) koja ima sedište u Tirani.

Prema rečima Ahmetija, javna podrška Aljbina Kurtija predsedničkom kandidatu albanske opozicije (Savez za Albance i Alternativa) 2019. godine bila je mešanje u političku scenu Severne Makedonije.

„Nismo tada iskazivali patriotizam ili emotivnost, dogovorili smo se sa Socijaldemokratskim savezom i podržali smo Stevu Pendarovskog za šefa države“, rekao je Ahmeti, a prenela agencija MIA.

Na izjavu da Kurti podržava koaliciju albanske opozicije za predstojeće izbore, on je rekao da ne zna da li je „Samoopredeljenje“ registrovana partija u Severnoj Makedoniji.

„Doveli su me u veoma tešku situaciju. Zašto se Kurti onda žali kada (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ima političku aktivnost na Kosovu? Kako to objašnjavate“, zapitao je Ahmeti.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.