Lideri regiona sutra na sastanku u Skoplju o EU planu za Zapadni Balkan

Lideri Zapadnog Balkana sastaće se u ponedeljak u Skoplju s predstavnicima Evropske unije i regionalnih organizacija kako bi razgovarali o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska ...
Image
Foto: RTV, prt. sc

Domaćin sastanka biće premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin), predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen (James O’Brien).

Evropska komisija je u novembru predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvovaće i regionalne organizacije Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodne finansijske institucije.

Plan EU za Zapadni Balkan ima za cilj ekonomski rast regiona, ubrzanje reformi i ulaganja koje mogu unaprediti proces proširenja EU sa ovim zemljama.

Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina imaju status zemlje kandidata za članstvo u EU, pri čemu su najviše napredovale Crna Gora i Srbija, otvorivši nekoliko poglavlja u pristupnim pregovorima. Kosovo nema status zemlje kandidata za članstvo u EU.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.