Manč poziva na pregovore i diplomatiju

Kazao visoki NATO oficir
Image
Foto: Kim

„Situacija na severu je napeta, imamo uslove u kojima deo populacije nije više zastupljen u institucijama, ponekad na osnovu sopstvenog izbora. To stvara nedostatak zastupništva što izaziva frustracije. Ponovo pozivam na pregovore i diplomatiju kako bi se smanjile tenzije i postigao kompromis“, rekao je Prištini komandant NATO komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Admiral Manč je u razgovoru sa novinarima nakon smene komandanta KFOR-a rekao da jeste bilo povlačenja srpskih snaga u blizini linije sa Kosovom.

„Da, jeste bilo povlačenja i u komunikaciji sa KFOR-om je bilo razumevanja da je to deo smanjivanja tenzija u tom području. Mnoge od tih pozitivnih akcija su se desile na zahtev i uz ohrabrenje KFOR-a. Mnogo puta u prošlosti je dokazano da su oni (KFOR) neizostavna snaga za obezbeđivanje bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu“, kazao je visoki NATO oficir.

On je ponovio da se broj vojnika KFOR-a na Kosovu u proteklom periodu povećavao u dva navrata i dodao da je to „poruka svima“.

„U prvom (slučaju) su bile u pitanju snage originalno iz Turske od 600 vojnika koje je predvodila multuinacionalna komanda iz Grčke. To je bilo posle napada u maju na KFOR. Posle događaja u septembru bilo je još jednog povećanja broja trupa iz strateških rezervnih sastavljenih od snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunije, ponovo preko 600 vojnika. Ova poruka je zaista namenjena svima, svima, da odstupe od provokativnog ponašanja i agresije prema drugima. Da se vrate diplomatiji, pregovorima. To je ono što ljudi u regionu žele, žele okruženje koje je mirno i napredno“, navo je Manč.

On je potom više puta ponovio da odgovornost za bezbednost prvenstveno leži na Kosovskoj policiji.

„Oni su prvi u lancu odgovora i njihov je policijski posao i bezbednost. Oni su podržani EULEX-om koji je drugi u nizu odgovornih. Onda dolazi KFOR kao treći odgovoran, ako dva prvozadužena nisu sposobni. Dakle, funkcija policije ne pripada primarno KFOR-u, već treba da bude na Policiji Kosova“, rekao je Stjuart Manč.

„Količina oružja zabrinjava, ishod mogao da bude mnogo gori“

On je istakao da je količina oružja nedavno pronađena u Banjskoj zabrinjavajuća.

„Činjenica je da je količina zaplenjenog oružja vrlo zabrinjavajuća i, kao što sam objasnio, to je razultiralo angažovanjem dodatnih trupa KFOR-a i pribavljanjem težeg oružja za slučaj samoodbrane i obezbeđivanje stabilnog i sigurnog okruženja u tom području. Postoje elementi gde je nepoverenje duboko, ali KFOR je entitet sa najviše poverenja u regionu“, kazao je on.

NATO admiral je ponovio da je ishod 24. septembra „mogao da bude mnogo gori“.

„Nije bilo povređenih civila, iako je bilo njih četrdesetak u neposrednoj blizini, plus oni koji su zatečeni unutar manastira. Religijsko mesto je takođe odgovarajuće zaštićeno. Nasilje je okončano relativno brzo, izolovano je i nije se proširilo. Funkcije koje sam opisao, KP kao prve odgovorne, EULEX kao drugi, a KFOR kao treći odgovoran, su sve ispoštovane i uprkos vrlo izazovnim okolnostima, verujem da su sve tri organizacije nosile sa situacijom vrlo dobro“, zaključio je on svoje obraćanje medijima u Prištini.

Podsetimo, danas je turski general-major Ozkan Ulutaš preuzeo dužnost komandanta misije KFOR-a na Kosovu od italijanskog generala Anđela Mikelea Ristuće.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.