Mi odavde ne idemo – poruka patrijarhu srpskom u Velikoj Hoči

Jasmina Savić iz Velike Hoče dočekala je danas u ovom mestu patrijarha srpskog Porfirija uz zdravicu na lokalnom prizrenskom narečuju.
Image
Foto: SPC

Glavna poruka dobrodošlice patrijarhu Porfiriju u Velikoj Hoči bila je: “Mi odavde ne idemo”.

Savićeva je patrijarha dočekala u tradicionalnoj hočanskoj nošnji zahvalivši se njemu, ali i vladikama, popovima, kaluđerima, crkvi na današnjoj poseti.

Obraćanje i pozdravnu reč srpkinje iz Velike Hoče patrijarhu na svom Fejsbuk profilu objavio je iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije posetio je danas Veliku Hoču na Kosovu i poručio da je Božić povod za novu suštinsku duhovnu obnovu svakog čoveka, da treba praštati, „graditi mir između sebe“ i moliti Boga za mir sa Albancima.o

„Potrebni smo jedni drugima, svi smo ljudi, svako je čovek, ista krv teče u svakom čoveku“, rekao je patrijarh Porfirije, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije je dodao da u ljubavi božjoj ima mesta za svakoga bez obzira kako se oseća i kome pripada.

Kao i što ova zemlja, toliko široka, velika, plodna, bogata i izdašna, da može još ko zna koliko puta više onih koji sada ovde žive da hrani i nahrani, da svi budu siti i još da pretiče, poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da život sa drugima može biti pakao ako drugog vidimo kao protivnika, ali da život sa drugima može biti i raj, ako se ljudi međusobno podržavaju, žive jedni za druge, drugog vide kao ikonu božju, svog brata i prijatelja.

Važno je da razumemo da je mir duhovna kategorija. Ne možemo imati mir oko sebe ako je nemir u nama. Ako ima netrpeljivosti, mržnje, agresije među nama, unutar nas i sa drugima onda tu nema unutarnjeg mira, nema radosti, nema spokoja, poručio je patrijarh Porfirije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.