Milatović: Crna Gora podržava dijalog i napore Beograda na deeskalacjiji situacije na KiM

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je za njega važno da se situacija na severu KiM stavi pod kontrolu i da dođe do deeskalacije odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je to ...
Image
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je za njega važno da se situacija na severu KiM stavi pod kontrolu i da dođe do deeskalacije odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je to priortet u Srbiji, ali i Crnoj Gori koja je njen sused, prenosi Tanjug.

„Podržavamo iskreno dijalog Beograda i Prištine i želimo da se taj dijalog okonča na korist i Beograda i na korist Prištine. Nisam srećan zbog tenzija i opet apelujem na deeskalaciju i pozdravljam napore Beograda za to i znam da je Vučić uradio dosta da dođe do te deeskalacije. Za tango je potrebno dvoje. Pozicija EU i taj dijalog koji postoji u okviru platforme koju je predstavila EU je ono što Podgorica podržava u ovom trenutku”, poručio je crnogorski predsednik.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se stavi fokus na teme koje nas zbližavaju, a ne udaljavaju i da je ključna stvar ozdravljenje odnosa.

„Sigurno da je 95 odsto tema onih koje nas zbližavaju i da to treba da bude u našem fokusu. Postoje one gde nemamo iste stavove, naravno da je pitanje Kosova jedna od njih. Mislim da bi zvanična Crna Gora i Beograd trebalo da u narednom periodu prilazi temama koje nas udaljavaju na jedan smisleniji način, stavljajući se u cipele jednih drugih i otvoreno razgovarajući. Znate da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova 2008. godine. Ja mislim da budemo negde ljudi i politički dovoljno pismeni da razumemo poziiju Srbije kada je u pitanju njen pogled na ono što kaže da je deo njene teritorije”, rekao je Milatović.

Milatović pitao Vučića za Svetozara Marovića, ovaj njega za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i ocenio da je ovaj sastanak potvrda jačanja bilateralnih veza. Vučić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da ugosti predsednik Milatovića. „Razgovori su potvrda da je jačanje bilateralnih veza od velike uzajamne koristi“, rekao je Vučić. „Prisustvo Vučića na mojoj inauguraciji i moja poseta Beogradu u kratkom roku značajna je za revitalizaciju odnosa dve zemlje”, kazao je Milatović, prenosi N1.

Predsednik Crne Gore izjavio je, odgovarajući na pitanje o izručenju bivšeg funkcionera Svetozara Marovića Crnoj Gori, da je ta tema pomenuta u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ja sam izneo to u našem razgovoru. Moje mišljenje je da svako ko je krivično kažnjen u Crnoj Gori, uključujući i Marovića, treba izrečenu kaznu da odsluži. To pitanje sam stavio na sto, i dobio uverenje da će se Srbija odgovorno poneti povodom toga“, rekao je Milatović.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanje novinarke Radio-televizije Crne Gore potvrdio da je Milatović pomenuo slučaj Marovića.

„Predsednik Milatović je i sinoć i jutros pomenuo Svetozara Marovića. Ja ću malo drugačije da vam odgovorim na to. Ja sam rekao da ćemo mi kao ozbiljna i odgovorna država uvek uzeti u razmatranje posebno sve ono o čemu govori predsednik Milatović, i da ćemo pružiti odgovarajuće odgovore. A kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo: ‘Zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da bi se drugi okrivio za nešto ili nepoštovanje nekoga?’ Jeste li razmislili boli li nas to što je Crna Gora priznala protivpravno otcepljenje bez povelje UN dela Srbije“, rekao je Vučić.

Dodao je da „nije Marović tabu tema i ne sme da bude“.

„Samo vas molim da se ponekad stavite u naše cipele, kao što se i trudim da stanem u cipele predsednika Crne Gore“, zaključio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.