Morović: „Aleksina lopta“ iz Manile za pomoć Srbima na KiM

Lopta sa potpisima reprezentativaca Srbije, koju je Aleksa Avramović doneo sa Svetskog prvenstva, gde su osvojili srebrnu medalju, prodata je na donatorskoj večeri HO "Srbi za Srbe" u Novom Sadu.
Image
Foto: Srbi za Srbe

Novac će biti uplaćen Narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji, za opremanje proizvodnog pogona u Novom Brdu, potvrdila je za Radio Mitrovica sever, Marija Morović iz organizacije “Srbi za Srbe”.

“Donatorske večeri organizujemo već nekoliko godina unazad. Ovo poslednje u Novom Sadu, 12. septembra, peto je donatorko veče Humanitarne organizacije Srbi za Srbe u ovoj godini. Održano je u Novom Sadu, posle Trebinja, Bjeljine, Čačka i Beograda. I tada u Čačku, juna meseca, sarađivali smo sa Aleksom Avramovićem, našim košarkaškim reprezentativcem. Tada smo na njegovu inicijativu i pomoć, organizovali veče u Čačku u hotelu Royal, gde je sve proteklo u najboljem redu i naša saradnja sa Aleksom traje od prošle godine”, kazala je Morović.

Nakon što je reprezentacija otišla na Svetsko prvenstvo dogovorili smo se sa Aleksom da nam ponese loptu, kako bismo mogli da je licitiramo na humanitarnoj aukciji u Novom Sadu – navela je.

Sakupljena sredstva biće namenjena otvaranju pogona za proizvodnju kora u Novom Brdu u okviru organizacije “Majka devet Jugovića” na Kosovu i Metohiji.

“Ta ideja je zapravo od ranije, počeli smo sa sakupljanjem pomoći za nekoliko porodica i narodnu kuhinju na Kosovu i Metohiji. Mi imamo jakog partnera na Kosmetu za sve naše akcije, tu je Svetlana Stević, protinica koja neumorno radi i vodi organizaciju Majka devet Jugovića i sa kojom smo u kontaktu sve ove godine koliko organizacija i funkcioniše. Tako da smo izuzetno ponosni što ova donacija od lopte, koja je prodata za 610.000 dinara, a ukupno je na donatorskoj večeri prikupljeno 33.950 evra, ide u ove svrhe”, dodaje Morović.

Ona kaže da je takva praksa da se donatori javljaju i kasnije, ukoliko nisu bili prisutni te večeri, da doniraju sredstva naknadno, tako da veruje da će donacija biti i veća.

Na humanitarnoj aukciji licitirane su lopta sa potpisima svih igrača košarkaške reprezentacije Srbije sa Svetskog prvenstva u košarci 2023. godine koju je u ponedeljak direktno iz Manile doneo Aleksa Avramović, sabrana dela Matije Bećkovića sa posebnom personalizovanom posvetom, kao i prepis stranice Miroslavljevog jevanđelja najboljeg srpskog kaligrafa Dušana Mišića:

“Imali smo veliku čast da ušesnik programa tokom donatorske večeri bude naš akademik, književnik i pesnik Matija Bećković. On je govorio neke od svojih pesama u samom programu večeri, a imali smo i Sabrana dela Matije Bećkovića na aukciji, koja su takođe licitirana za sumu od oko 370.000 dinara. Pored toga licitiran je i prepis stranice Miroslavljevog jevanđelja kaligrafa Dušana Mišića“.

Dušan je, kaže Marija, jedan od najboljih, mladih i perspektivnih kaligrafa u Srbiji, koji je već treće donatorsko veče sa ovom humanitarnom organizacijom.

“U Beogradu, Novom Sadu i Čačku licitiran je njegov rad. To je bio njegov doprinos, i na osnovu njegovog znanja, rada i umetnosti dobili smo jako lepe donacije. Sve te tri jako lepe stvari koje su bile na aukciji donele su donacije od preko milin dinara, što nam mnogo znači”, zaključila je u razgovoru za Radio Mitrovica sever, Marija Morović.

Radio Mitrovica Sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.