Na prištinskom groblju sve manje Srba na zadušnice

Na prištinskom groblju na zadušnice je sve manje Srba, a među onima koji obilaze grobove uglavnom su preostali Srbi u Prištini i raseljeni iz tog grada koji žive u Gračanici i okolini.
Image

Osim njih, na više stotina grobova u Prištini danas nije imao ko da zapali sveće. Raseljeni Srbi iz Prištine dve godine već ne usuđuju se da dođu.

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić kaže da je bezbednost najveći uzrok nedolaska raseljenih i bojazan od maltretiranja policijskijh organa prilikom prelaska administrativnih prelaza.

Organizovanog dolaska raseljenih za današnje zadušnice nema ni u jednoj sredini na Kosovu, južno od Kosovske Mitrovice.

Sveštenik Arsić poziva sve raseljene iz Prištine da uprkos bezbednosnim rizicima dođu na groblje i posete crkvu Svetog Nikole.

„Apelujem na sve Prištevce, na sve one koji su do skoro živeli u ovom gradu, da dođu i obiđu svoje pokojnike, da upale sveće. Apel jeste za sve, i one koji su u centralnoj Srbiji, prinudno raseljeni, a ove koji se nalaze u okolnim mestima da dođu i obiđu i grobove i hram Svetog Nikole u kome su kršteni, venčani, u koji su dolazili na liturgije i rezali slavske kolače i molili se Bogu sa spasenje svoje i spasenje svoje porodice“, rekao je sveštenik Arsić nakon pomena.

Pravoslavno groblje u Prištini, najveće na Kosovu i Metohiji, delom je očišćeno, a delom zaraslo u korov.

Tragovi vandalizma, rušenja i skrnavljenja spomenika vidljivi su i dalje.

Srbi su na zadušnice obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde je bilo bezbedno i moguće.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.