Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Napadi na novinare ozbiljna pretnja demokratskim principima“

Organizacije civilnog društva i mediji oštro osuđuju nedavne napade na srpske i albanske medijske redakcije tokom njihovog izveštavanja na severu Kosova.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

„Napadi na novinare i novinarke predstavljaju ozbiljnu pretnju medijskim slobodama i demokratskim principima kojima težimo kao društvo“, poručuju.

Verbalni i fizički napadi na novinare tokom obavljanja njihovog posla na terenu sve više se povećavaju, izazivajući duboku zabrinutost, ukazuju organizacije i mediji.

„Slobodno novinarstvo je osnovni stub demokratije i ključno za izgradnju otvorenog društva u kom se poštuju ljudska prava i vladavina prava“, navode, te ukazuju da napadi na novinare predstavljaju direktno kršenje ovih vrednosti.

Pozivaju sve relevantne aktere, lokalne političke predstavnike, predstavnike međunarodne zajednice, da preduzmu hitne mere kako bi se novinarima omogućilo nesmetano vršenje njihovih radnih dužnosti i kako bi se sprečili dalji verbalni i fizički napadi i pretnje.

„Ovo podrazumeva pružanje adekvatne zaštite novinarima“, navodi se u saopštenju.

Ujedno, pozivaju građane i građanke, kao i organizacije civilnog društva, da podrže slobodu medija i novinarstva.

„Informisano društvo zahteva raznolikost mišljenja, slobodu izražavanja i pristup relevantnim informacijama. Potrebno je da radimo zajedno kako bismo stvorili okruženje u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od bilo kakvih vidova napada, pritisaka ili zastrašivanja. Ostajemo posvećeni podršci novinarima u njihovim naporima da obezbede objektivno, nepristrasno i istinito izveštavanje. Nastavićemo da se borimo za slobodu medija i jačanje novinarske profesije u cilju izgradnje demokratskog društva“, zaključuje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su: Aktiv, Avenija, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za društvene inicijative, Centar za mir i toleranciju, Forum za razvoj i multietničku saradnju, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Inter, Nova društvena inicijativa, Produkcija New Press, Omladinska parteška aktivnost, Komunikacija za razvoj društva, Medija centar, Radio Goraždevac, Radio KIM, RTV Mir i Sanja Sovrlić, novinarka N1.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.