Nemačka štampa: Radoičić je lakmus test za Vučića

Na sastanku Berlinskog procesa u Tirani je nemačka šefica diplomatije pozvala Beograd da sarađuje u istrazi sukoba na Kosovu. Pričalo se i o proširenju EU.
Image
Foto: Thomas Koehler/photothek/picture alliance

„Protokol albanskog Ministarstva spoljnih poslova je pokušavao da ostavi barem privid harmoničnog sastanka država Zapadnog Balkana, Nemačke i EU“, piše Zidojče cajtung o sastanku Berlinskog procesa održanom u petak.

U Tirani je bila predviđena zajednička fotografija, znalo se gde ko treba da stoji. U pozadini su bile pripremljene zastave.

U beogradskim medijima je objavljeno da je srpski šef diplomatije Ivica Dačić izbegao da se slika sa ostalima baš zbog zastave Kosova u pozadini. Ali, Zidojče primećuje da se predstavnik Srbije prošle godine u Berlinu slikao te sadašnji potez Dačića ocenjuje kao „simbol napetosti u regionu“.

Napetosti su, podseća list, eskalirale kada je srpska naoružana grupa kod Banjske, kako navode, „namamila kosovsku policijsku jedinicu u zasedu“. Stradali su kosovski policajac i trojica napadača. Potom su SAD, EU i Nemačka tražile da Beograd povuče pojačane trupe sa granice.

Nemačka šefica diplomatije, Analena Berbok (Zeleni) u Tirani je rekla da ka Evropskoj uniji vodi samo zajednički put „uz poštovanje teritorijalnog integriteta, samo ako se razume da je bezbednost dvosmerna ulica“.

Izveštač Zidojčea iz Tirane piše da je Berbok u odvojenim razgovorima to pokušala da pojasni Dačiću i kosovskoj ministarki Doniki Gervali-Švarc – „a tek treba da se pokaže da li je imala uspeha“.

„Iz nemačke delegacije kažu da je Berbok vodila ‘intenzivan i otvoren razgovor’ sa Dačićem o načinima da se smanje tenzije nakon poslednje eskalacije nasilja, koje je u maju bilo usmereno ka vojnicima KFOR-a, misije koju predvodi NATO. Berbok je zahtevala ‘potpunu srpsku saradnju u razjašnjavanju’ napada i pojasnila da je jasna pozicija srpske Vlade protiv nasilja i za mirno sporazumevanje ključ procesa pristupanja EU“, prenosi Zidojče.

List ocenjuje da je za nemačku Vladu „lakmus-test“ pitanje da li je srpski predsednik Aleksandar Vučić spreman da postupa protiv „vođe napada na kosovsku policiju Milana Radoičića“, sa kojim, kako ocenjuje list, ima bliske odnose.

Zidojče piše da su upozorenja Analene Berbok bila okrenuta pre svega Srbiji, ali pomalo i Kosovu. Ona je istakla da kosovska strana mora da načini napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

„Berbok je kao pozitivno ocenila to što je Srbija smanjila snagu trupa ka teritoriji Kosova. Kako je rekla, to pokazuje da razgovori sa Beogradom imaju smisla“, dodaje list.

Najavljeno je da će Nemačka iduće godine poslati još 155 vojnika u sastav KFOR-a, ali to, prema rečima portparola Ministarstva odbrane, nema nikakve veze sa napetostima. Odranije je navodno bilo planirano da ti nemački vojnici zamene austrijski kontingent.

Berbok za postepeno proširenje EU

Nedeljnik Cajt na svom portalu ističe to što se Berbok založila za prijem država Zapadnog Balkana u EU.

„Svi zajedno moraju da zasuču rukave kako bi uspelo pridruživanje EU“, rekla je ona u Tirani.

„EU mora da drži reč i ispuni obećanja, a zemlje Zapadnog Balkana moraju da pokrenu neophodne reforme“, dodala je šefica diplomatije.

Berbok je govorila da treba prekinuti sa logikom „sve ili ništa“ i tako podržala logiku postepenog pristupanja EU, gde bi države najpre ulazile recimo u zajednički evropski ekonomski prostor.

Nemačka ministarka je dodala da posebno mladi ljudi u regionu shvataju da je budućnost u EU.

„A ako Evropa ne dođe njima, onda će oni naći put do Evrope – sa fatalnim demografskim posledicama za njihove zemlje“, rekla je Berbok.

Sastanak u Tirani bio je priprema za samit Berlinskog procesa 16. oktobra na istom mestu. Tada će doći i nemački kancelar Olaf Šolc.

Dojče vele


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.