Nikola Zeković: Veliko je zadovoljstvo učiti školu u carskom gradu Prizrenu

Nikola Zeković (15) iz Bara u Crnoj Gori, pronalazi svoj životni put u srcu carskog grada - Prizrena.
Image
Foto: youtube.com/RadioGorazdevac/video crop

Zeković je učenik trećeg razreda Bogoslovije “Sveti Kirilo i Metodije” u Prizrenu.

Školovanje u Prizrenu ne predstavlja za njega samo obrazovno iskustvo, već i duhovno putovanje kroz vekovima bogatu istoriju ovih prostora, javlja Radio Goraždevac.

„Prizren je za mene mesto koje izaziva divljenje i radost“, kazao je Zeković.

Njegova svakodnevica je ispunjena bogosluženjima, nastavom i slobodnim aktivnostima.

„Molitva je osnova svakog dana, a blagodeti slobodnog vremena omogućavaju nam da istražimo gradske ulice i upijemo kulturno nasleđe“, objasnio je Zeković.

On se sa svojim vršnjacima i članovima pet generacija prizrenske Bogoslovije divi bogatom kulturno-umetničkom programu i posetama umetnika, otkrivajući nove stvari.

„Trudimo se da razumemo i negujemo naše korene kroz obilaske, kako lokaliteta širom Kosova i Metohije, tako i šire“, rekao je Zeković.

Posete manastirima i ostalim svetinjama ostavile su na njega veliki utisak.

„Odlučio sam da se školujem ovde, na Kosovu i Metohiji. Blagoslov mitropolita mi je dao snagu da donesem tu odluku“, naglasio je Zeković.

Iako se raduje obrazovanju i svemu što škola pruža, Nikola ističe važnost porodičnih veza.

„Osećamo nedostatak porodice, posebno tokom ovih osam meseci u školi. Raspust je trenutak odmora, ali pre svega vreme da budemo sa svojima“, dodao je on.

Njegovi planovi uključuju i nastavak teološkog obrazovanja na fakultetu, nastavljajući put koji je započeo u Bogosloviji.

Uz zahvalnost i poštovanje prema duhovnoj i kulturnoj baštini na KiM, Zeković je poslao poruku svima koji nisu do sada posetili Prizren.

„Svako treba da dođe i oseti energiju ovih svetinja, da se obnovi i pronađe duboki mir“, poručio je.

Nikola Zeković je jedna od mnogih mladih duša koja se oblikuje u prizrenskoj Bogosloviji, oslanjajući se na srpsku kulturnu i duhovnu baštinu, čuvajući i negujući prave životne vrednosti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.