Novinarstvo – plemenito zanimanje sa mnogo izazova

Dušica Stanković i Sunčica Andrejević, bile su učesnice mentorskog programa na Kontakt Plus radiju, koji im je omogućio stažiranje i praktičan rad u medijima, četiri meseca.
Image
Foto: Kontakt Plus

Za Dušicu, koju je, kako kaže, novinarski poziv oduvek privlačio, ovo je bila prilika da se upozna sa radom u medijima, pre svega na radiju.

„Tokom stažiranja pratila sam kulturne događaje u našem gradu, odlazila na teren i radila izveštaje o tim događajima. Takođe sam bila angažovana na programu za radio, odnosno prezentovala sam vesti u toku svog radnog dana. Pored toga, uz pomoć svojih mentorki, radila sam na uređivanju vesti i sadržaja na sajtu”, kaže Dušica.

Ona dodaje da je kroz stažiranje shvatila da je novinarski poziv plemenito zanimanje, sa mnogo izazova.

„Novinarski poziv je plemenito zanimanje, ima veoma važnu ulogu u svakom društvu, jer služi da tačno i pravovremeno obaveštava građane, a pre svega je saveznik istine. Mislim takođe da mora postojati ljubav prema novinarstvu da bi se neko mogao baviti tim poslom. Postoji dosta izazova u novinarstvu. Od toga da se pruži tačna i pravovremena informacija, izazov su nekada i dezinformacije za novinara, jer mora iznositi samo proverene činjenice. Izazov i poteškoće stvaraju i manjak informacija ili nezvanične informacije. Izazov je i to što novinar mora biti informisan o skoro svemu što se događa u mestu u kom živi, a istovremeno mora imati kontakte i izvore u drugim mestima. Izazov je i kada novinar izveštava u osetljivim mestima, događajima i tako sebe dovodi u opasnost.“

Novinarsku praksu, koja joj je omogućena kroz stažiranje na Kontakt Plus radiju, Dušica vidi kao kvalitetno profesionalno, ali i životno iskustvo.

„Ovim stažiranjem ne samo da sam dobila novo iskustvo koje će mi koristiti u daljem radu, već sam postala svesnija koliko je medijska pismenost važna za svakog pojedinca, razlikovanje pravih i tačnih informacija od onih koje to nisu“, zaključila je Dušica.

Sunčica Andrejević, se kroz ovaj program bavila novinarstvom kroz fotografiju, sa kojom, kao medijskim formatom, već ima veliko znanje. Ipak, ovo je za nju, kaže, jedno novo i pozitivno iskustvo.

„Ovo je prvi put da sam se istinski bavila novinarstvom kroz fotografiju. Izazov je bio uskladiti moju potrebu za kreativnošću i slobodnom forografijom, sa potrebama redakcije. Međutim, tu je pomoglo što je redakcija bila otvorena za moje predloge i rad na nešto drugačiji način od očekivanog, odnosno pukog fotografisanja događaja“, kaže Sunčica.

Ona je tokom stažiranja najviše radila na fotografskom beleženju događaja, ali je njen posao podrazumevao i izradu, odnosno montažu video-zapisa i fotografisanje tema koje je sama predlagala.

Sunčicina kreativnst je doprinela da redakcija Kontakt Plusa ima drugačije materijale i sadržaje.

Uz koordinaciju sa mentorkama, radila je i na pripremi drugih formata.

„Deo mog posla podrazumevao je koordinisanje, pripremu i objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama, te uređivanje, montažu i objavljivanje već snimljenog materijala redakcije“, precizira Sunčica.

Za Sunčicu Andrejević, novinarski posao podrazumeva objektivno i pravovremeno izveštavanje. Kroz rad je, međutim, shvatila sa koliko se izazova i poteškoća novinari suočavaju da bi svoj posao radili profesionalno.

„Nažalost, za mene, kao nekog ko se novinarstvom bavio kroz fotografiju, najveći izazov je bio nerazumevanje zajednice za taj posao. Neprijatne situacije na terenu, nažalost, su postale deo mog posla, ali i posla mojih kolega novinara“, objašnjava Sunčica.

Sam program stažiranja Sunčici je, kaže, bio od koristi da shvati kako funkcioniše redakcija iznutra, kako se delegiraju poslovi, dogovaraju teme…

„Ovo je istovremeno bilo dobro iskustvo za dalji rad i moje unapređenje, jer sada shvatam važnost fotografije u novinarstvu i beleženje događaja, odnosno to da nije važna kompozicija i ostali parametri ‘dobre fotografije’, već je, nekada, dovoljno da se dokumentuje određeni događaj“, zaključuje Sunčica.

Program mentorstva za mlade novinarke, Kontakt Plus radio je sproveo u saradnji sa Misijom OEBS-a na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.