NSI, InTER i Aktiv pozvali Kurtija da se javno ogradi od napada zvaničnika vlade na civilno društvo

Reakcija na izjave zvaničnika kosovske vlade, kao i Pokreta Samoopredeljenje
Image
Foto: Dragiša Mijačić/X

Predstavnici nekoliko srpskih organizacija civilnog društva, pozvali su kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se javno ogradi od, kako navode, diskriminatornih napada koje su im uputili zvaničnici kosovske vlade.

„Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstruisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri”, navodi se u saopštenju predstavnika nekoliko srpskih organizacija civilnog društva koji su protekle nedelje boravili u Briselu, zajedno sa članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35.

„Targetiranjem predstavnika civilnog društva, pojedini zvaničnici u Vladi Kosova pokazuju svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog”, ističu u saopštenju koje potpisuju Jovana Radosavljević ispred Nove društvene incijative, Dragiša Mijačić iz InTER-a i Miodrag Milićević u ime NVO Aktiv.

Ukazuju da njihove organizacije pojedinačno i skupa godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu.

„U svojim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve vidove nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili od strane kosovskih bezbednosnih struktura. Rezultati našeg rada su nadaleko poznati u javnosti, i na njih smo izrazito ponosni”, navode.

Dodaju da ove organizacije aktivno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je između ostalog, naglašavaju, bio i razlog njihove posete Briselu.

„Tokom posete Briselu izneli smo rezultate analiza i stavove koje skoro svakodnevno iznosimo u javnosti, a tiču se zabrinjavajuće situacije u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu. Toga su svesni i predstavnici Evropske unije i zemalja članica, što smo imali prilike da čujemo u Briselu”, obrazložili su.

Navode i da je rad njihovih organizacija u skladu sa zakonima Kosova i “nezavisan u odnosu na bilo koje državne strukture, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili iz nekog drugog centra”.

„Optužbe da smo ‘Vučićevi milioneri propagandisti’, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.