NUNS osudio targetiranje medija sa severa Kosova

Novinarsko udruženje upozorava na pretnje novinarima i medijima.
Image
Foto: Getty images

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo najnovije pretnje i targetiranje medija na srpskom jeziku na severu Kosova, ali pre svega portala KoSSev, koje je započeto u Telegram kanalu “Zečevi KiM”.

Pored portala KoSSev targetiraju se i Kosovo online, Radio Kontakt plus, Radio Kosovska Mitrovica i Televizija Most.

„Kroz više objava i dva videa spominju se mediji koji se targetiraju kao ‘neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada'“ – navode iz NUNS-a.

Dodaju i da posebno zabrinjava video sa scenama obračuna iz filma “Dobar, loš, zao”. U objavljenom videu vidljivi su logoi dva medija – KoSSev i Kosovo online, a scena se prekida u momentu kada treba da odjekne pucanj.

Prethodno je objavljen video i sa logoima ostalih medija na severu Kosova, uključujući i naš, uz poruke – „Svi do jednog srpskog medija na severu KiM godinama prenose reklame NATO-a i KFOR-a“; „Mediji naslonjeni na Beograd, ali i na Prištinu na istom zadatku. Za svoj ‘trud’ budu novčano nagrađeni“, uz muzičku podlogu pesme „Pare, pare, pare“.

NUNS ukazuje i da ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala KoSSev, te pozivaju nadležne organe da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i upućenih pretnji koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu.

Kao posebnu zabrinutost NUNS vidi u tome što pretnje dolaze nekoliko dana nakon videa koji se delio na društvenim mrežama, a u kome su se targetirali novinari United medije.

„Podsećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare. Na žalost, ne možemo i da se ne osvrnemo na to da je jedan ovakav video, nepotpisan, urađen na sličan način, bio uvod u tragični događaj Olivera Ivanovića. Upravo zbog toga očekujemo da država i njeni organi ozbiljno shvate ove i slične incidente“ – poručuju iz NUNS-a.

Dodaju i da će urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević, ovaj slučaj prijaviti Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.