NVO traže od Kurtija da prestane da krši i ukida postignute sporazume

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je danas od Albina Kurtija da podržava i štiti pravni okvir koji se odnosi na nevećinske zajednice ili druge oblasti javnog života, a ne da ih krši.
Image
Foto: Kontakt Plus

Nevladine organizacije Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Nova društvena inicijativa saopštile su danas da kosovski premijer Aljbin Kurti mora da podržava i štiti pravni okvir koji se odnosi na nevećinske zajednice ili druge oblasti javnog života, a ne da ih krši.

Ove organizacije su istakle da se Kurti pohvalio ulogom svoje stranke „Samoopredeljenje“ u suprotstavljanju decentralizaciji, koja je sredinom 2000-ih dala ključne nadležnosti u samoupravljanju nevećinskim zajednicama, uspostavljanju specijalnih zaštićenih zona oko pravoslavnih verskih objekata, uslovu dvostruke većine koji sprečava vladavinu većine kada su u pitanju izmene zakona od vitalnog značaja za nevećinske zajednice i drugim odredbama Ahtisarijevog paketa.

„A upravo je sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova bio praktičan odgovor međunarodne zajednice na dramatične demografske promene i nasilno proterivanje 1999. i 2004. godine koje je dovelo do istiskivanja zajednice kosovskih Srba iz svih urbanih područja. Štaviše, upravo je ovaj pravni okvir (Ahtisarijev plan) bio uslov pod kojim su velike zapadne nacije priznale proglašenje nezavisnosti Kosova i koje, kako neki od njih često naglašavaju, i dalje očekuju od Kosova da to obećanje ispunjava. Nažalost, videli smo, kao i nebrojeno puta do sada da Kurti nastavlja da, i rečima i delom, krši ustavom zagarantovana prava, posebno ona koja se odnose na zajednicu kosovskih Srba“, naglasili su u saopštenju iz ovih NVO.

Dodali su da se u međunarodnoj areni, gospodin Kurti hvali pravima koja Kosovo daje zajednicama, dok pred domaćom publikom, ista ta prava označava kao „monoetničke ustupke“ i „uzrok problema“ koji su izazvali mnoge posledice u društvu.

„Ovo je licemerno i ugrožava postojeći poredak. To takođe ogoljava lažnu privrženost ove vlade multietničkom Kosovu i mehanizmima podele moći“, napisali su u saopštenju iz NVI sa Kosova i Metohije.

Istakli su da je tekuća kriza na severu eskalirala 2022. godine kada je vlada prekršila dve odredbe iz Ahtisarijevog paketa koje su kasnije ugrađene u Ustav.

„Reč je o odredbama koje garantuju da etnički sastav u policiji reflektuje etnički sastav zajednica u kojima obavlja policijske poslove i prihvatanju Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, podvukli su iz ovih NVO u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.