„Obeležavanje Dana KBS uz simbole ‘Velike Albanije’ jeste javno promovisanje monoetničkog Kosova“

Povodom obeležavanja Dana Kosovskih bezbednosnih snaga, oglasila se Srpska lista navodeći da prištinski režim “jasno i javno promoviše monoetničko Kosovo”.
Image
Foto: Kontakt Plus

U Srpskoj listi su kazali da dokaz njihovih tvrdnji jeste današnje obeležavanje Dana KBS – oružane formacije “koja ne bi smela da postoji prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a čiji pripadnici sa Aljbinom Kurtijem taj događaj proslavljaju uz karte Velike Albanije”.

Naglasili su da je “Velika Albanija postojala za vreme Drugog svetskog rata kao nacistička tvorevina koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore”.

„Nažalost, ideja o Velikoj Albaniji i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista i političkih lidera u Prištini. Oni je promovišu na institucionalnom nivou, delujući u pravcu njenog stvaranja na terenu pred očima međunarodne zajednice“, poručili su iz SL.

Istakli su da “Aljbin Kurti o ovoj formaciji govori kao o naslednici OVK, čiji čelnici se danas nalaze pred sudom u Hagu, optuženi za zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima”.

„Slično poređenje Kurti je dao i za Kosovsku policiju, ali pošto tada nije bilo reakcije međunarodnih predstavnika, iako smo to zahtevali – to se danas ponovilo“, naveli su u Srpskoj listi.

Apelovali su na KFOR, Evropsku uniju, EULEX, UNMIK i Kvintu da “hitno reaguju na ovo promovisanje nacističke tvorevine za čije vreme su stradale hiljade Srba, Albanaca, Roma i ostalih naroda, te pošalju jasnu poruku da se protive revizionističkom pristupu istorijskih činjenica, te spreče zloupotrebu institucija za promovisanje velikoalbanske ideologije koja izaziva strah, nesigurnosti i uznemirenje svih građana”.

Iz Srpske liste su pozvali sve one koji baštine antifašističke ideje i vrednosti “da podignu glas i upitaju odgovorne u međunarodnoj zajednici da li podržavaju ovakve postupke režima Aljbina Kurtija i njega lično”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.