O’Brajan: Beograd i Priština da reše problem pod okriljem EU

Beograd i Priština moraju da se posvete rešavanju problema u okviru dijaloga koji vodi EU, kaže pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan.
Image
Foto: VOA/Kim

Navodi da je nesprovođenje ranijih sporazuma izgubljena prilika za obe strane.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da Beograd i Priština moraju da se posvete rešavanju problema pod okriljem Evropske unije (EU).

Osvrćući se na izveštaj visokog predstavnika Evorpske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borela, O’Brajan je rekao da obe strane moraju ponovo da se posvete traženju mogućnosti u okviru dijaloga koji vodi EU.

„Sastanci Borela sa (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem i (premijerom) Aljbinom Kurtijem naglašava kako strane moraju ponovo da se posvete rešavanju problema i traženju mogućnosti u okviru dijaloga koji vodi EU. Nesprovođenje ranijih sporazuma je zaista izgubljena prilika za obe strane“, napisao je O’Brajan na Iksu (Tviteru). 

Predsednik Srbije sastao se u sredu sa Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ocenio da je razgovor bio veoma uspešan.

„Razgovarali smo o svemu, o sprovođenju različitih sporazuma, o svemu što smo imali u dijalogu, o svemu što smo razgovarali, o situaciji na Kosovu i Metohiji. O svemu smo razgovarali“, naveo je Vučić.

Što se tiče dijaloga, najavio je da će glavni pregovarači nastaviti u utorak, sredu, istakavši da Kurti u sredu nije hteo, ili smeo da se susretne sa njim. 

Borel je naknadno poručio da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.