O’Brajan: Međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na osnivanju ZSO

Američki zvaničnik u Beogradu.
Image
Foto: FB nalog Aleksandra Vučića

„Međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na osnivanju Zajednice srpskih opština“ – poručio je iz Beograda pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O’Brajan.

On se jutros u 9 časova sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U obraćanju medijima posle sastanka govorio je, između ostalog, o pitanju Kosova, odnosno dijaloga Beograda i Prištine.

„Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO. To je od ključnog značaja da Srbi na Kosovu shvate kakav će im biti život, ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obavezu da u tome pomogne, ja se nadam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo i ispunimo obećanje sebi i obećanja data drugima. Očekujem da će to biti tema razgovora i u Njujorku i nadalje“ – kazao je američki zvaničnik.

On se na pitanje novinara iz Beograda osvrnuo i na situaciju kada su zaustavljeni kosovski autobusi na prelazima, te privedeni pripadnici Kosovske policije, koji su kasnije i pušteni.

Na pitanje zašto se tada jesu oglasili međunarodni predstavnici, ali ne kada se događaju slučajevi hapšenja Srba na Kosovu i upotreba sile nad njima, O’Brajan je rekao:

„Izbor koji smo mi napravili u vezi sa hapšenjem prošlog vikenda na Kosovu – mi smo odlučili da govorimo u privatnom razgovoru veoma otvoreno i tako smo odlučili da razgovoramo na tu temu i to je bilo od koristi. Predsednik je izneo neku drugu zabrinutost, mi ćemo o tome razmisliti i radićemo na svemu što je Predsednik pomenuo“ – naveo je američki zvaničnik.

Dodao je da je njihov zadatak kao predstavnika međunarodne zajednice da „ispune svoja obećanja“:

„A to znači da vidimo da se prema ljudima dobro postupa dok su u pritvoru. I mi ćemo se postarati da to tako bude“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.