O’Brajen: SAD snažno podržavaju dogovor Beograda i Prištine

Izjavio pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja
Image
Foto: Vlada Republike Severne Makedonije (STR)/Tanjug

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen (James O’Brien) izjavio je danas u Skoplju da SAD snažno podržavaju dogovor lidera Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za novinare na kraju skupa „Zapadni Balkan i EU“, o Planu rasta za taj region koji je Evropska komisija usvojila, O’Brajen je rekao da Beograd i Priština treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni sporazuma iz Ohrida, iz marta prošle godine.

„Snažno podržavamo mapu puta dogovorenu u Ohridu u martu prošle godine. Verujemo da obe zemlje treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni mape puta u potpunosti“, kazao je O’Brajen na pitanje kako vidi perpsektivu odnosa Beograda i Prištine i šta je njegova poruka liderima dve strane, Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju.

Na odvojenoj konferenciji za novinare, Vučić je danas rekao da je razgovarao sa O’Brajenom „o pokušaju Prištine da ukine dinar“ na Kosovu od 1. februara.

„Narednih dana ćemo nastaviti konsultacije o tom pitanju, intenztivno“, dodao je Vučić povodom nedavne dopune Pravilnika o gotovinskim operacijama Centralne banke Kosova, koji, između ostalog, definiše da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu od 1. februara.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.