Održan još jedan protest specijalaca ispred kosovske vlade, 14 zatheva

Pripadnici Specijalne interventne jedinice i Sindikata policije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Kosova.
Image
Foto: Klan

Protestovali su zbog plata, naknada za opasnost, zdravstvenog osiguranja i drugih zahteva.

Imer Zećiri, šef Sindikata policije, rekao je da su se okupili da vladi iznesu zahteve svih pripadnika Kosovske policije.

On je rekao da je bilo sastanaka i da su upućena pisma zvaničnicima, kao i peticija sa oko 5.700 potpisa, za koju je rekao da još nisu dobili odgovor, prenosi Klan.

Zećiri je rekao da imaju 14 zahtev za vladu: vladi, navodeći ih u nastavku:

„1. Poboljšanje uslova rada uopšte, kao što su odeća, radni alat, logistički alat, policijski objekti, s obzirom da pojedini policijski objekti i vozila, kao i druga oprema neophodna za obavljanje službenih poslova, ne ispunjavaju minimalne uslove za rad. 2. Dodatak za opasnost za policijske službenike treba da bude trajan i da ne zavisi samo od određenog mesta ili lokacije, dodatak za opasnost na radu da bude od 25 do 50% od osnovne zarade i da se formira komisija koja će preispitati nivo i kategorizaciju nadoknada za rizičnost. 3. Uključivanje pojedinih jedinica u dodatak za uslove rada. 4. Zakon o penzionisanju sa navršenih 55 godina, isto kao što predviđa i zakon za KBS. 5. Životno osiguranje i povećanje sredstava u budžetu policije za zdravstvene usluge radi pokrivanja troškova za lekove i druge usluge. 6. Invalidnost pripadnika KP koji su povređeni tokom obavljanja službenih dužnosti, zahtev da se stvori fond ili odredi iznos finansijskih sredstava za stepen invaliditeta. 7. Uključivanje civilnog osoblja u dodatak za konkretan rad. 8. Dnevnica za sve pripadnike Kosovske policije jednaka za sve. 9. Putni dodatak za one koji putuju daleko od prebivališta na posao. 10. Dodatna isplata zarade na kraju godine za sve one koji su tokom cele godine pokazali dobar učinak. 11. Vraćanje radnog staža godine na 0,5 koliko je i bilo, kao i priznavanje školske spreme. 12. Vratiti tri dodatne plate službenicima koji odlaze u penziju. 13. Omogućiti dodatnu platu svim pripadnicima policije za smrtni slučaj u užoj porodici i 14. Brinuti se o dobrobiti porodica pripadnika Kosovske policije koji su izgubili život u obavljanju svoje službene dužnosti ili su bili povređeni, na primer, školovanje dece, zapošljavanje nekog od dece ili članova uže porodice, obezbeđivanje mesta stanovanja ako ga nemaju“, rekao je Zećiri u obraćanju medijima.

On je rekao da su spremni da o ovim uslovima razgovaraju sa vladom i izrazio nadu da će Vlada Kosova razumeti i pozvati ih na sastanak „kako bi zajedno pronašli konkretno rešenje za legitimne zahteve“.

Prvi protest održan je 1. novembra ispred zgrade Vlade Kosova. Inače, u prvom protestu elitni policajci su upozorili da neće odustati od svojih zahteva.

Vlada Kosova je 27. oktobra je saopštila da će uvesti naknade za opasnost za pripadnike Kosovske policije.

Naknade su podeljene u sedam kategorija, u zavisnosti od položaja policijskih službenika.

Za elitne jedinice, a to su Jedinica za specijalne intervencije, Jedinica za brze intervencije i Jedinica za blisku zaštitu, naknade će biti 150 evra iznad osnovne plate.

U međuvremenu, za Jedinicu za eksplozive i deminiranje, vlada je saopštila da će dodatak biti 120 evra.

Klan


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.