Opština Štrpce: Zabrinutost zbog ogreva sve veća

Iako je grejna sezona zvanično počela 15. oktobra, meštani pojedinih sela Sirinićke Župe još uvek nisu obezbedili ogrev, jer žive u selima koja geografski pripadaju Nacionalnom parku Šara.
Image
Foto: RTK2

Oni još uvek nemaju dozvolu za markiranje i seču šume. Opština Štrpce je na vreme uputila zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, ali odgovor još uvek nisu dobili.

Meštani Jažinca i Sevca u opštini Štrpce zabrinuti su, jer još uvek nisu u dovoljnim količinama obezbedili ogrev za predstojeću zimu.

„Imam malo drva od prošle godine, nešto sam i obezbedio sa svog imanja kao što su šljive, trešnje…“.

„Morali smo, jer je kasno da čekamo da ovi iz Nacionalnog parka dozvole markiranje, tako da smo kupili. Cena po metru kubnom je od 55 evra do 60 evra“.

„Kupili smo drva, jer nemam parcelu gde bi mogao da markiram i sečem šumu“, rekli su anketirani građani.

Miloš Stojković iz Opštine Štrpce navodi da su sve pripreme za zimu izvršene na vreme i dodaje da je opština na vreme uputila zahtev nadležnim institucijama za dozvolu markiranja i seču šume.

„Iako je grejna sezona počela, meštani opštine Štrpce su i dalje bez ogrevnog drveta za svoja domaćinstva. Ispred šumske jedinice i ispred Opštine Štrpce mi smo odradili svoj deo posla i tamo gde mi gazdujemo, tamo je odrađen plan i program markiranja i doznake stabala kako u državnim, tako i u privatnim šumama. Dok, na teritoriji Nacionalnog parka na površini od 11.000 ha tamo još uvek nije urađena doznaka za snabdevanje stanovništva ogrevnim drvetom. Sela koja su izostavljena iz ovog plana su Jažince, Sevce, Vrbeštica, Brezovica, Firaja i Brod“, kaže Stojković.

Iz Opštine Štrpce napominju da razumeju zahteve meštana ovih sela i da čekaju odgovor nadležnih.

„Meštani su uznemireni i čekamo svakog dana šta će biti jer živimo na nadmorskoj visini od 700 m pa do 1400 m i zime su hladne, tako da bi svako od nas morao makar od 7-10 metara kubnih da ima ogrevnog drveta kod kuće. Mi drugo alternativno rešenje nemamo. Mali broj stanovnika se greje na ugalj i električnu energiju“, dodao je Stojković.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja nisu odgovorili kada će biti dozvoljena seča šume.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.