Osmani: Međunarodna zajednica da izvrši pritisak na Srbiju da otvori arhive o nestalima

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, članovi Vlade u Prištini i Resursnog centra za nestala lica položili su vence na spomenik posvećen nestalima ispred zgrade Skupštine.
Image
Foto: Radio Kim

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica, politički vrh Kosova izuzev premijera Aljbina Kurtija, odao je počast nestalima pre i tokom ratnih sukoba, javlja Radio Kim.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju da otvori arhive, za koje se nada da bi mogle da pomognu u rasvetaljavanju sudbine nestalih.

Ona je naglasila da su nasilno nestala lica najveća rana i bol Kosova.

Osmanijeva je rekla da Srbija nastavlja da krši dogovore postignute u Briselu i Ohridu.

„Uprkos tome što je tokom ove godine postignut dogovor u Briselu, a potom i aneks u Ohridu, koji je stvorio jasnu obavezu za Srbiju da otvori sve arhive koje sadrže informacije u vezi sa masovnim grobnicama, pored zahteva upućenog početkom juna predsedniku Vučiću da otvori sve te arhive u skladu sa dogovorima – Srbija nažalost i dalje flagrantno krši ove obaveze. Srbija nastavlja da ponavlja svoj zločin skrivajući lokacije nestalih osoba“, kazala je ona.

Istakla je da su 25 godina nakon sukoba na Kosovu, na čelu Srbije isti ljudi koji su učestvovali u nasilnim nestancima ljudi.

„Suspenzija viza za građane Kosova način da se ubije dijalog“

Osmanijeva je prokomentarisala poruku francuskog predsednika Emanuela Makrona o preispitivanu obaveze koje je njegova zemlja preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju.

Ona je kazala da bi suspenzija viza za građane Kosova potpuno ubila dijalog, javlja Radio Kim.

„To je način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda neka preduzme takve mere. To su kaznene mere prema narodu Kosova. Oni nisu uperene ni protiv jednog lidera, nisu protiv politike, one su protiv naroda Kosova“, pojasnila je Osmanijeva.

Saopštila je i da će 1. septembra biti spremno administrativno uputstvo za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu, te da se nada da će EU na sledećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine uvideti da su ispunjeni svi uslovi za ukidanje sankcija Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.