Osmani: Najbolje bi bilo da nacrt ZSO piše Priština sa SAD

Kosovska predsednica Vjosa Osmani tvrdi da bi najbolje bilo da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) piše Priština sa SAD i da taj nacrt bude predstavljen kao nacrt Kosova.
Image
Foto: klankosova.tv

Osmani je za prištinsku RTV21 iznela stav da ZSO mora biti u skladu sa kosovskim ustavom, da mora poštovati, kako je navela, „teritorijalni integritet i suverenitet Kosova“, dodajući da mora poštovati i, kako je dodala, pisani dokument američkog stava, kao i pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini u kojem se, kako tvrdi, navodi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Ova izjava Osmani dolazi nakon što je portparolka EU Nabila Masrali 26. decembra kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na njegovu izjavu da može da napiše moderan evropski nacrt statuta ZSO poručila da je Priština imala priliku poslednjih deset godina da iznese predlog za ZSO.

Masrali je dodala da je Priština u ovoj poodmakloj fazi procesa, u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje ZSO, pozvana da ponudi svoje komentare i sugestije za nacrt koji je na stolu.

Istovremeno, Evropska unija je ocenila da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su njeni predstavnici predstavili 21. oktobra, najbolji mogući i dodala da očekuje da obe strane nastave razgovore na osnovu tog nacrta.

Formiranje ZSO predviđeno je briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali Priština odbija da sprovede tu obavezu.

RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.